Een fijne vakantie met assistentie

Posted by Caroline Callens | 17/04/2018 | Actueel, PAB, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Een fijne vakantie met assistentie

Je hebt een PAB

Verschillende kosten van je assistent kan je betalen met je budget, en dit vanuit de 5% indirecte kosten

Wat kan je ingeven als indirecte kost?

  • Inkomtickets, kosten voor eten en drinken assistent, reiskosten van je assistent ( tickets van trein, tram, bus, vliegtuig)

Je moet wel steeds een ticket bijhouden als bewijs voor deze onkosten. Deze tickets mag je thuis bewaren, je hoeft ze niet mee te sturen met je onkostenstaat. Op de tickets moeten wel volgende gegevens duidelijk vermeld zijn

  • naam van de (horeca-)zaak of leverancier;
  • datum;
  • kostprijs

Hotelkosten voor je persoonlijke assistent?

Indien je omwille van medische redenen in dezelfde kamer verblijft met de assistent (attest geneesheer bezorgen aan VAPH) kan u hiervoor de meerkosten inbrengen omdat u een tweepersoonskamer i.p.v. een één-persoonskamer moet boeken.

Je mag het prijsverschil tussen een één- en tweepersoonskamer inbrengen. Indien je in 2 aparte kamers verblijft, mag je de kostprijs van de één-persoonskamer van uw assistent inbrengen.

Je hebt een PVB

Binnen PVB moeten alle kosten verantwoord worden op basis van een overeenkomst én een factuur.
Er is binnen PVB geen mogelijkheid meer om bovenvermelde kosten in te brengen via indirecte kosten
Doch soortgelijke kosten zoals inkomtickets, kosten voor eten en drinken van assistent en reiskosten van je assistent, kan je eventueel vergoeden met het vrij besteedbaar gedeelte van je PVB en moet je dan ook niet verantwoorden

Vrijwilligerscontract op basis van reële kosten vergoeding, zowel bij PAB als bij PVB

PAB

Is de assistent die je op vakantie vergezelt, niet je vaste assistent die je tewerkstelt via sociaal secretariaat of uitzendkantoor, en kan je de onkosten voor deze  vrijwilliger via een vrijwilligersovereenkomst met een vrijwilligersorganisatie met je PAB via directe kosten op basis van een factuur vergoeden.

PVB

Ook wanneer je nog ruimte hebt binnen de budgetlijn van je PVB,  kan je via vrijwilligersovereenkomst de kosten van de occasionele assistent als vrijwilliger. Ook hier moet deze vrijwilliger iemand anders zijn dan de eventuele vaste assistent die je tewerkstelt via sociaal secretariaat of via uitzendkantoor.


0 Comments