Vanaf 25 mei gaat de GDPR-regelgeving (privacy) van kracht

Posted by Caroline Callens | 08/05/2018 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Vanaf 25 mei gaat de GDPR-regelgeving (privacy) van kracht

GDPR, wat is dat?
General Data Protection Regulation of beter: Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Op 25 mei wordt de nieuwe privacy-wetgeving, de zogenaamde GDPR, van kracht. Dat betekent dat jouw privacy of de privacy van jouw klanten/werknemers nu veel beter beschermd moet worden. Vooral als werkgever verandert er wat.

Wanneer moet je deze regels volgen? Telkens je “gegevens” over iemand verwerkt, of iemand jouw gegevens verwerkt. Dat zijn zaken zoals naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, bankrekening enzoverder. Wat is nu een “verwerking”? Dat betekent gewoon dat je die gegevens gebruikt. Opvragen, doorsturen, organiseren, op briefpapier zetten, dat zijn allemaal manieren om gegevens te gebruiken en dus te “verwerken”.

Als werkgever zal je alle gegevens die je gebruikt, met een doel moeten gebruiken. Je zal dus moeten weten waarom je iets gebruikt. Verder zal je die gegevens niet te lang mogen bijhouden. Afhankelijk van welke gegevens, zal je moeten beslissen hoe lang je alles bijhoudt. Ten slotte zal je je werknemers meer informatie moeten geven over hun privacy. Als je hier problemen van ondervindt kan je ons contacteren.

Verder kan het zijn dat je werknemers je bepaalde vragen stellen. Zo kunnen ze je vragen om een overzicht te krijgen van alle gegevens die je verwerkt. Ze kunnen ook vragen om hun gegevens te laten verbeteren, of om te stoppen met het gebruiken van hun gegevens. Ten slotte kunnen ze ook vragen om hun gegevens te verwijderen. Je zal bijna altijd moeten doen wat die mensen vragen in die gevallen.

Als privépersoon heb jij dus ook al die rechten. Je kan vragen om gegevens te laten verbeteren, te stoppen met het gebruiken van je gegevens, een overzicht vragen van het gebruik van je gegevens of om je gegevens te verwijderen. Jij zal ook informatie moeten krijgen. Als je die niet krijgt, dan geef je je gegevens beter niet door.

Alin is alvast druk bezig alles hiervoor in orde te stellen en zal je ook verder op de hoogte houden via nieuwsbrieven, alinEA en de website. Binnenkort kan je dus meer info over de GDPR regelgeving terugvinden.

 


0 Comments