Neem eens een jobstudent in dienst

Posted by Caroline Callens | 26/06/2018 | Actueel, Geen categorie, Ik zoek..., PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Neem eens een jobstudent in dienst

Het is bijna vakantie en dat kan je ook merken aan de studenten die op zoek gaan naar een studentenjob. Ook jij als budgethouder kan zo een jobstudent in dienst nemen.

Let wel dat je de regelgeving hieromtrent niet met de voeten treedt.
Dit schema geeft aan waar je op moet letten:

 

Een belangrijk verschil wordt gemaakt tussen jobstudenten die werken voor budgethouders die geen familie zijn, en voor budgethouders die tot in de tweede lijn familie zijn.

Voor de eerste categorie – niet familie, kan je best ten rade gaan bij student@work.
Zij kunnen helpen om de verschillende regels duidelijk te maken, ook voor de jobstudent. Deze mag namelijk niet over zijn 475 uur per jaar gaan (waarvan max. 240 uur per kwartaal) – anders gaat de kinderbijslag verloren en kan het zijn dat hij/zij belastingen moet betalen. Check ook zeker de leeftijd van de jobstudent. Hij/zij moet minstens 16 jaar oud zijn óf 15 jaar en al de eerste 2 jaren van het middelbaar gevolgd hebben. Bij minderjarigheid moet je een goedkeuringsdocument door de ouders laten tekenen. Je kan de jobstudent inzetten als interim, vrijwilliger of je biedt hem/haar een arbeidscontract aan, dan ben je zelf werkgever.

Een addertje onder het gras wat betreft relaties tot de tweede lijn. Vaak wordt zoon of dochter ingezet voor hulp voor de ouders of broer of zus. Eerst en vooral kan de jobstudent enkel worden ingezet bij meerderjarigheid. Omdat er sprake is van een gezag relatie; werknemer – werkgever. H
et is ook aangeraden te werken via een interimkantoor. Laat de jobstudent inschrijven en voorkom op deze manier een fiscaal risico als budgethouder. Door de storting van het loon door een ouder, verhindert dit dat de student ten laste is van de belastingplichtige, met alle gevolgen van dien.
Het inschakelen van een interimkantoor is hier dus de veiligste optie!

Als je nog vragen hebt hieromtrent kan je steeds bij onze helpdesk terecht – 02 506 04 95,
of je schakelt naar keuze een interimkantoor in dat alles voor jou regelt.

 

 


0 Comments