- Als je een PVB ontvangt, dan zal je de kosten die je daarmee maakt, moeten verantwoorden. Kies je voor een voucher, dan zal de vergunde zorgaanbieder die jij hebt gekozen dit aan het VAPH verantwoorden.
- Als je voor een cashbudget kiest dan moet jij zelf je gemaakte kosten aan het VAPH voorleggen. Op deze manier kan het VAPH nagaan dat jouw budget gebruikt wordt waarvoor het dient: namelijk om als persoon met een handicap zorg, ondersteuning en assistentie te kunnen inkopen.
- Ongeacht of je kiest voor een cashbudget, voucher of een combinatie, heb je ook recht op een vrij besteedbaar deel van je budget.
- Dit wil zeggen dat je voor een bepaald deel van je budget niet moet verantwoorden waarvoor je dit gebruikt hebt.
- Voor dat deel zal het VAPH geen bewijsstukken aan je vragen.
Vroeger was de regel
- Wie een PVB heeft kleiner dan 35.000 euro, kan een vrij besteedbaar budget van 1800 euro overwegen.
- Wie een PVB van 35.000 euro of hoger heeft, kan een vrij besteedbaar budget van 3600 euro aanspreken.
Na de indexering van de PVB in de zomer 2018, kan het zijn dat een budget aanvankelijk kleiner dan 35.000 euro, ondertussen iets hoger is dan 35.000 euro. Dit betekent echter niet dat het vrij besteedbaar budget van 1800 euro wordt verhoogd naar 3600 euro.
Nu is de regel
Sinds de indexering in 2018, kijk je niet langer naar de budgethoogte, dan wel naar de budgetcategorie van jouw PVB.
- Budgetcategorie 1 tot en met 4: 1800 euro per jaar vrij besteedbaar
- Budgetcategorie 5 tot en met 12: 3600 euro per jaar vrij besteedbaar
Opgelet:
Het Vrij Besteedbaar Budget is geen bedrag dat je bovenop je budget krijgt. Dit bedrag maakt deel uit van jouw totale budget. Als je gebruik maakt van dit vrij besteedbare deel heeft dit daarom ook het gevolg dat er minder middelen over blijven om jouw zorg, ondersteuning en assistentie in te kopen.
0 Comments