Een jobstudent als persoonlijk assistent vanuit je PVB of PAB

Posted by Caroline Callens | 26/06/2019 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Een jobstudent als persoonlijk assistent vanuit je PVB of PAB tags: , ,

Als houder van een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of een persoonsvolgend budget (PVB), kan je een jobstudent in dienst nemen als persoonlijke assistent of individuele begeleider. Je moet wel rekening houden met de regelgeving.

Indien je als budgethouder werkgever bent en zelf met de student een studentenovereenkomst aangaat voor tewerkstelling, moet je zeker in orde zijn op arbeidsrechterlijk vlak. Aansluiting met een sociaal secretariaat, RSZ nummer en betalen van een arbeidsongevallenverzekering, moeten voorafgaand aan de tewerkstelling in orde zijn.

In de tabel hieronder zie je of het mogelijk is om met jouw budget iemand in dienst te nemen als jobstudent of niet.

Familie of geen familie?

Er is een verschil tussen jobstudenten die werken voor budgethouders die familie zijn en voor budgethouders die geen familie zijn.

Onder ‘familie’ verstaan we in dit geval: een bloed- of aanverwant tot de tweede graad, of iemand die deel uitmaakt van het gezin van de budgethouder. De budgethouder is de persoon met een handicap, tenzij hij onder een beschermingsstatuut valt.

Iemand die geen familie is, kan je in principe te werk stellen als jobstudent. Jij en de student moeten wel rekening houden met de algemene voorwaarden voor studentenarbeid. Die kan je als werkgever raadplegen via Student@work (opent nieuw venster). Iemand die familie is, kan je alleen te werk stellen als jobstudent als hij meerderjarig is.

Leeftijdsvoorwaarden

Een jobstudent moet minstens 16 jaar oud zijn, of 15 jaar en al de eerste 2 jaren van het middelbaar gevolgd hebben.

Als u een minderjarige jobstudent wilt aannemen, moeten de ouders een goedkeuringsdocument tekenen. Minderjarige familieleden kan je niet inschakelen als jobstudent.

Aandachtspunten voor familieleden

Als je een meerderjarig familielid (bijvoorbeeld uw zoon of dochter) in dienst neemt als jobstudent, moet je rekening houden met volgende aandachtspunten:

  • Als je iemand in dienst neemt, ontstaat er een relatie werknemer-werkgever. Als budgethouder bekijk je het best met jouw sociaal secretariaat wat de gevolgen zijn.
  • Als je als ouder jouw kind een loon uitbetaalt, moet je rekening houden met mogelijke fiscale gevolgen.

0 Comments