Mijn zoon of dochter wordt binnenkort 18 jaar

Posted by Caroline Callens | 25/06/2019 | PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Mijn zoon of dochter wordt binnenkort 18 jaar tags: , , , , , ,

Wanneer je zoon of dochter handicap specifieke ondersteuning krijgt vanuit Jongerenwelzijn (ofwel ondersteuning vanuit een MFC, of een PAB), dan moet je weten dat de overgang naar Persoonsvolgend Budget binnen bereik ligt.

Het is belangrijk om te weten dat Jongerenwelzijn sowieso alle ondersteuning stopt ten laatste op de 22e verjaardag van  jouw zoon of dochter.
Het is dus belangrijk om de overgang voor te bereiden.

Van PAB naar PVB

Hier kan je al aan je contactpersoon van de mutualiteit vanaf de 17,5 jaar laten weten dat je graag de overgang aanvat. Je zal wel een nieuw ondersteuningsplan en een nieuwe inschaling moeten doorlopen. Maar vanaf 18 jaar kan het PAB worden omgezet naar een PVB.

Laat je goed adviseren door de alintjes

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent, dat er andere richtlijnen van toepassing zijn bij de besteding van een PVB.

Je plant de overgang goed in, zodat je door de overgang niet over een kleiner jaarbudget beschikt. Het is belangrijk om goed af te wegen wat je aan kosten van PAB in een bepaald jaar nog wil indienen, om dan te zien wat je met het restant PVB wenst te besteden. Het is immers zo wanneer je de overgang maakt van PAB naar PVB in het midden van het jaar, de omzetting naar PVB niet gebeurt op basis van het restant PAB, maar wel in functie van de vertaling van PAB jaarbudget naar de vertaling PVB jaarbudget en dit in functie van het aantal maanden nog te gaan in dat jaar.

Van MFC naar PVB

Ten laatste tegen de leeftijd van 22 jaar, maar ook al vroeger, kan je de overstap maken naar een PVB.

Indien je nog beroep wenst te doen op het MFC, moet je wel eerst verkennen of het MFC wel PVB overeenkomsten kan en wil afsluiten.
Eens de knoop doorgehakt, en je wil ook uitkijken naar specifieke meerderjarige ondersteuning, dan kan je aan de hand van een PVB op zoek naar individuele ondersteuning, dagondersteuning of woonondersteuning.

Goed advies is goud waard

Is het werken met budgetten totaal nieuw, en wil je goed geïnformeerd aan de slag? Neem dan zeker contact met de alintjes. Via een gratis huisbezoek, helpen wij je graag verder. Met uitleg, maar ook met je zoektocht of onderhandeling met aanbieders.

Geef een seintje op: info@alin-vzw.be of 02 506 04 95


0 Comments