Assistentie op reis

Posted by Caroline Callens | 24/07/2019 | Actueel, Ik zoek..., info over andere organisaties, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Assistentie op reis tags: , ,

Jij hebt vast ook wel eens zin om op reis te gaan. Laat jouw handicap je zeker niet tegenhouden!

ideetjes?

Er zijn talrijke diensten en vzw’s die een volledig aangepast programma voorzien. Bekijk zeker eens het tabblad ‘ik zoek‘ op onze website. Daar kan je zorgboerderijen en vakantiepartners terugvinden.

Persoonlijke assistentie op reis?

Of misschien wil je gewoon je persoonlijk assistent mee op reis nemen? Dat kan zeker, maar kijk goed uit! Want niet alle kosten kan of mag je met je budget betalen.

Ik heb een PAB budget…

Met je PAB budget mag je zaken zoals inkomticketjes, eten, drinken en reisgerelateerde kosten (zoals treintickets) van je assistent betalen via de (5%) indirecte kosten.
BELANGRIJK! Je hebt wel een bewijsje hiervan nodig dat je moet bewaren. Op dit bewijs kan je zorgvuldig terugvinden over wat het gaat, wanneer het was en hoeveel het kost.

De hotelkosten – de kamer van je assistent kan je ook via de indirecte kosten vergoeden mits er een bewijs en afschrift is. Slaapt je persoonlijk assistent op dezelfde kamer omwille van medische redenen? In dat geval moet je het VAPH een attest van de geneesheer bezorgen. Indien de tweepersoonskamer meer kost dan normaal de eenpersoonskamer, mag je de meerkost ook betalen met het budget.

Ik heb een PVB budget…

Hier geldt de standaard regel: goedgekeurde overeenkomst van het VAPH + factuur zijn nodig om de kosten met het budget te kunnen betalen.

Alle andere kosten (zoals hierboven beschreven) kan je alleen met je vrij besteedbaar deel gaan vergoeden.

Vrijwilligers op vakantie?

Lap, mijn assistent kan niet mee op vakantie? Wat moet ik nu doen?

Geen reden tot paniek, vaak kunnen vrijwilligers een oplossing bieden hierbij. Indien de persoon die jou vergezelt iemand anders is dan je vaste assistent kan je via een vrijwillersovereenkomst werken.
Bij PAB kan je de gemaakte kosten van de vrijwilliger bekostigen via de directe kosten.
Bij PVB geldt het normale principe van reƫle kostenvergoeding d.m.v. factuur en betalingsbewijs.

Dan rest er ons verder niets anders dan iedereen een fijne (hete) zomer toe te wensen (thuis of ergens anders)


0 Comments