Verlengde minderjarigheid wordt afgeschaft

Posted by Caroline Callens | 24/07/2019 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Verlengde minderjarigheid wordt afgeschaft tags: , , , , ,

Voor de ouders die het ouderlijke gezag over de verlengd minderjarige uitvoeren, is het belangrijk te weten dat het statuut op 1 september definitief verdwijnt.

De verlengde minderjarigheid en voorlopige bewindvoering gaan automatisch over naar ‘bewindvoering’. Dit is de ‘inkanteling‘. Sommigen zullen misschien al een uitnodiging tot inkanteling van de vrederechter ontvangen hebben.

Het is belangrijk om als ouder aan te geven dat ze de bewindvoering over zoon/dochterlief wensen te behouden. Normaal gezien zou dit automatisch moeten gebeuren. Maar toch raden wij aan dat de ouders een verzoekschrift tot bewind indienen bij de vrederechter. Hierin moet je motiveren en aangeven waarom jij als ouder de meest geschikte persoon bent om de bewindvoering op te nemen.
Doe je dit niet, loop je het risico dat de vrederechter een professionele bewindvoerder aanstelt. Ook al stelt het VN-verdrag in principe voor om eerst vanuit het familiale netwerk te kijken wie het bewind kan opnemen. Het tegenovergestelde is helaas al voorgevallen…

Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard, en in dit geval betreft het een zeer belangrijke beslissing waarbij je best op veilig speelt.

Hieronder vind je nog wat documenten die van belang kunnen zijn bij de aanvraag van de bewindvoering:

Mocht je hier nog vragen over hebben kan je je altijd wenden tot de helpdesk: 02 506 04 95 / info@alin-vzw.be


0 Comments