Mondmaskers voor je persoonlijk assistent onderweg!

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 20/04/2020 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Mondmaskers voor je persoonlijk assistent onderweg! tags: , ,

Wanneer je een of meerdere persoonlijke assistenten tewerkstelt, heb je wellicht een brief ontvangen. Die kondigt aan dat er chirurgische mondmaskers geleverd worden voor jouw assistenten om zich te beschermen tegen het Corona-virus.

Wat houdt dit in?

Het betreft dus budgethouders die persoonlijke assistenten in dienst hebben via een sociaal secretariaat. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het welzijn van jouw assistent. Je moet zelf niets ondernemen om deze maskers te verkrijgen. Het VAPH werkt samen met het Rode Kruis voor de levering. Zij houden zich aan de veiligheidsafspraken (1,5m afstand). Zorg er zeker voor dat ook jij je aan de maatregelen houdt om de maskers in alle veiligheid thuis te ontvangen.

Hou ten alle tijde rekening met die veiligheidsmaatregelen. Het is niet omdat er nu mondmaskers zijn, dat je 100% beschermd bent. Behoudt wanneer dit mogelijk is altijd die 1,5 meter afstand.

Als je niet besmet bent met het virus, hoeft jouw assistent of begeleider in principe geen mondmasker te dragen om assistentie te verlenen.

Sowieso, als je de social distance niet kan respecteren, draag dan zeker een masker! Als assistent, om de persoon met de handicap niet te besmetten. En als budgethouder om jouw persoonlijk assistent niet te besmetten.

Herhaling van de voorzorgsmaatregelen:

 • Hou 1,5 meter afstand als het kan.
 • Was regelmatig uw handen.
 • Snuit uw neus in een papieren zakdoek die u meteen wegwerpt in een gesloten vuilbak.
 • Hoest of nies in uw elleboog.

Correct gebruik van mondmasker

Wees zeer verantwoordelijk in het gebruik van de maskers. Er is nog steeds een nijpend tekort. Daarom vraagt het VAPH ook om ze, wanneer dit kan, te hergebruiken.

Een masker kan enkel voor 1 persoon gebruikt worden. Uitwisseling, ook voor hergebruik of dergelijke is uit den boze!
Volg de gebruiksinstructies nauwlettend op om contaminatie te vermijden.

Doe een chirurgisch mondmasker als volgt aan:

 • Bedek neus, mond en kin goed met het masker.
 • Bevestig lintjes in het midden van het hoofd en aan de nek, of rekkers achter de oren.
 • Knijp, indien aanwezig, het metalen stukje ter hoogte van de neus dicht.
 • Ontsmet uw handen als u een masker hergebruikt.

Hergebruik?

Alhoewel het chirurgische masker normaal gezien voor eenmalig gebruik is bestemd, mag het, in de huidige omstandigheden worden herbruikt onder volgende uitzonderlijke voorwaarden:  

 • gedurende 8 uren, ongeacht de opeenvolging van interventies, zonder naar buiten te gaan, mag dus met dat doel bijgehouden worden (gedragen rond de hals) maar nooit in de zak;  
 • mag voorlopig bewaard worden op een plaats zonder besmettingsgevaar (bv. in een geïndividualiseerde papieren omslag of in een uitwasbare gepersonaliseerde bak);  
 • mag nooit aan de voorzijde aangeraakt worden;  
 • moet onmiddellijk verwijderd worden zodra er zichtbare vlekken op zijn. 

Heb je vragen over de levering?

Contacteer het VAPH  via budgetbesteding@vaph.be of 02 249 30 00.

Algemene richtlijnen en info

We herinneren u ook aan de algemene richtlijnen voor zorgprofessionals van het Agentschap Zorg & Gezondheid op https://www.zorg-en-gezondheid.be/corona-richtlijnen-voor-zorgprofessionals om besmettingen te voorkomen, en aan de aanbevelingen van Sciensano op https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx.

Meer informatie over corona en de maatregelen vind je hier:

 • www.info-coronavirus.be: website van de federale overheid met algemene informatie over het coronavirus en de maatregelen die gelden in België of 0800 14 689
 • www.vaph.be/maatregelen-corona: website van het VAPH met informatie over de maatregelen met betrekking tot (de sector voor) personen met een handicap.

Ik heb geen assistent/begeleider in dienst, maar wens ook mondmaskers!

In alle sectoren blijven ze kampen met een tekort. Het is daarom belangrijk creatief maar ook correct naar oplossingen te zoeken.

Wanneer je kan, maak dan zelf een mondmasker: https://maakjemondmasker.be/

Of vul ons formulier in. alin doet beroep op vrijwilligers voor het aanleveren van stoffen mondmaskers. Deze maskers kan je hergebruiken na wassen op 90°. Neem een kijkje: https://alin-vzw.be/index.php/2020/03/wie-wenst-mondmaskers/

Vul het formulier in: Bestel stoffen mondmaskers

Succes en hou het veilig!


0 Comments