Veelgestelde vragen bij Corona die mogelijks effect hebben op jouw budget

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 05/08/2020 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Veelgestelde vragen bij Corona die mogelijks effect hebben op jouw budget tags: ,

Help! Ik zie door de bomen het bos niet meer!
Met de nieuwe regels van de overheid is het soms moeilijk om te weten hoe het nu precies zit voor jouw situatie. Hieronder geven we enkele antwoorden op veelgestelde vragen.

Indien jouw vraag of bekommernis er niet bij zit, raden we jou aan een kijkje te nemen op de faq-pagina van het VAPH. Ook wij bij alin proberen zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van de regelgeving, maar er kan uiteraard altijd eens iets aan onze neus ontsnappen 😉

Naast de algemene afgekondigde maatregelen zullen er ook lokale acties worden ondernomen, afhankelijk van de besmettingsgraad in jouw regio. Hou dus de plaatstelijke nieuwsberichten goed in de gaten. Ook jouw voorzieningen of hulp die je in dienst hebt zullen tijdig met jou communiceren.


Hulp in de bubbel van 5 personen?

Krijg je vrijwilligers, persoonlijk assistenten of een individuele begeleider aan huis? Deze mensen worden beschouwd als noodzakelijke contacten en hoef je niet mee te rekenen in jouw sociale bubbel. >VAPH

Ze kunnen blijven langskomen. Maar het blijft uiteraard wel belangrijk dat ze de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om zo optimaal hulp te kunnen blijven bieden.

Mijn assistent of ikzelf hebben te veel schrik en zouden liever het contact beperken

Dit is een onderlinge overeenkomst tussen de werkgever en de persoonlijk assistent. Je kan beslissen dat hij vanop afstand verder kan helpen: thuiswerk, boodschappen doen en aan de deur achterlaten,… Of verlof laten opnemen.

De budgethouder is ziek

Is er sprake van een besmetting bij de budgethouder? Dan kan je opnieuw overeenkomen dat er vanop afstand verder gewerkt wordt, er betaald verlof wordt opgenomen of onbetaald verlof (bij die laatste kan de werkgever beslissen om meer dan 10 dagen gewettigde afwezigheid toe te staan. Dit heeft evenwel impact op het vakantiegeld en de eindejaarspremie).

De assistent is ziek

Bij ziekte van de assistent komt er een doktersbriefje aan te pas. Je kan kijken om vervanging in te schakelen via familie, bijklussen, vrijwilligerswerking of interim.

Ik kan niet meer naar de voorziening gaan

Mocht het zo zijn dat er binnen de voorziening nieuwe maatrgelen worden getroffen waardoor je niet zou kunnen gaan, dan blijft de voucher actief. Echter de woon- en leefkosten die je privé betaalt bij aanwezigheid, kunnen niet aangerekend worden.

Als je thuis wordt opgevangen en extra hulp krijgt ter vervanging van de voorziening, dan kan je aanspraak maken op de COVID-bonus.


Er zijn uiteraard nog veel meer vragen en antwoorden. Hiervoor verwijzen we jou graag door naar het VAPH: https://www.vaph.be/faq

Mocht je nog vragen hebben ivm jouw specifiek dossier en budget, kan je steeds terecht bij onze helpdesk: 02 506 04 95 / info@alin-vzw.be

SUCCES! Samen komen we er veilig door!


0 Comments