Coronatest voor je assistent

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 17/11/2020 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Coronatest voor je assistent tags: , ,

Je persoonlijk assistent wordt gezien als een zorgprofessional. Het is in het belang van de persoon met een handicap dat de zorg gecontinueerd kan worden.

Daarom is het belangrijk dat de assistent tijdig op de hoogte is van een eventuele besmetting.

Wanneer er sprake is van een hoogrisicocontact*, ongeacht of er sprake is van symptomen, kunnen ze op basis van een attest van de werkgever een test door hun huisdokter laten afnemen.

Deze test kan je niet betalen met het PVB/PAB-budget. Dit wordt namelijk door het RIZIV terugbetaald.

Tip: installeer zeker de Coronalert app. Op deze manier wordt je op de hoogte gehouden als je risico loopt.

Coronalert - Blijf veilig. Bescherm elkaar.

Wachten op resultaten

  • Zolang men op de resultaten wacht, verblijft men in quarantaine (10 dagen).
  • Er is wel een uitzondering: Er kan overeengekomen worden dat de taken mits de nodige voorzorgen blijven doorlopen, indien de budgethouder zelf positief testte.
  • Indien de assistent besmet is, kan deze uiteraard niet meer bij de persoon met een handicap gaan werken. Tot op het moment dat deze volledig genezen is of de quarantaine-periode heeft uitgezeten.

Hier vind je de volledige infonota. Deze is ook van toepassing op de persoonlijk assistenten: https://www.vaph.be/documenten/infonota-inf20193-teststrategie-en-contacttracing-covid-19-leidraad-voor-de-aanpak-binnen

*wat wordt verstaan onder een hoogrisicocontact?

https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_procedure_contact_NL.pdf


Twijfel je? Dan kan je beter het zekere voor het onzekere nemen. Stem af met jouw assistent/budgethouder. Het blijft uiteraard altijd belangrijk om je te houden aan de veiligheidsvoorschriften.


0 Comments