Bijklussen in 2021

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 30/12/2020 | Actueel, info over andere organisaties, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Bijklussen in 2021 tags: , ,

De wet op het onbelast bijklussen werd in de loop van dit jaar vernietigd. Het was lang wachten op informatie, maar eindelijk kunnen we jullie beter op de hoogte brengen van de beslissingen voor 2021.

Het bijklussen van burger tot burger bestaat niet meer. Wél kan je je bijklussers nog laten inschakelen via de erkende deeleconomieplatformen.

Vanaf 1 januari 2021 treedt de nieuwe wet in werking.

Dit betekent concreet:

  • Er zal 10% belasting op het bruto bedrag geheven worden. Hieronder verstaat men: de vergoeding van de prestaties uitbetaald aan de assistent + de servicekosten ten laste van de budgethouder + de  BTW op deze servicekosten.
  • Maximaal zal de bijklusser geschat tot €5.500 / €6.000 kunnen verdienen – om te genieten van de voordelige 10% belasting. In januari kennen we het exacte maximum. (Dezelfde regel blijft gelden, als je het over het maximum gaat zal vanaf de eerste euro de prestaties meetellen als professionele inkomsten, en wordt er zwaarder belast)
  • De deeleconomieplatformen moeten vanaf februari verplicht bedrijfsvoorheffing inhouden bij de uitbetaling van assistenten. Dit is een soort van voorschot op de belastingen. De inkomsten van januari zullen gewoon verrekend worden in de personenbelasting (aan het tarief van 10 %).
  • Vergeet niet, de bijklusserprestaties van december moesten tijdig binnen. Gebeurde dit niet, dan zal dit reeds meetellen in januari en wordt er aan 10% belast, ongeacht of het prestaties van december 2020 zijn.
  • De geleverde prestaties hebben steeds invloed op het volgende jaar. Indien er in 2020 de limiet van 6.340€ overschreden werd, zal men in 2021 niet kunnen genieten van het lage tarief van 10% belasting. Je kreeg bij sommige deeleconomieplatformen de mogelijkheid om dit recht te zetten.

Bronnen

Naar de site van bijklussen: https://www.verenigingswerk.be/nl/

Lees de aanpassingen rustig na in het document:

Deeleconomieplatform Trixxo Exxtra
Deelconomieplatform Helpper

0 Comments