Aanpassingen budgetlijnen 2021 index, COVID, beheerskosten

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 15/01/2021 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Aanpassingen budgetlijnen 2021 index, COVID, beheerskosten tags: , , , , , ,

vanaf 01 januari was er de indexering van de PAB en PVB budgetten. Daarnaast is er ook de verlaging van de beheerskosten van 11,25% naar 10,35% waar er rekening mee moet gehouden worden in het budgetplan. Vergeet ook niet dat je recht hebt (voor hulp de eerste 3 maanden) op maximum 25,5% aan COVID-bonus voor 2021. Deze zaken moeten op elkaar worden afgestemd. Eind januari zal alles zijn doorgevoerd en is het zichtbaar op de budgetlijnen.

Indexering

Het PAB en PVB werden op 1 januari 2021 geïndexeerd. Dit betekent dat er voor 2021 bij het PAB de bedragen schommelen tussen 10.356,73 en 48.331,38 euro. Voor PVB is de omslagsleutel voor 1 punt niet langer 861,86 euro maar wel 868,83 euro.

Een overzicht van de belangrijkste info over PAB of PVB vind je in de overeenkomstige tabbladen op de website. De mededelingen van het VAPH kan je hier nalezen:

PVB

https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pvb/bedragen

https://www.vaph.be/documenten/mededeling-aan-pvb-budgethouders-12-januari-2021

PAB

https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pab/bedragen

https://www.vaph.be/documenten/mededeling-aan-pab-budgethouders-12-januari-2021

Covid bonus 2021

Aangezien Corona nog niet verbannen is, blijft er voor velen een probleem om weggevallen hulp te vervangen. De overheid speelt hier op in en kent opnieuw een maximum van 25,5% extra bovenop het jaarbudget toe voor deze extra hulp te kunnen betalen (dit voor de hulp de eerste 3 maanden van 2021. Het bedrag zal niet meer opgetrokken worden). Wij herinneren jou nogmaals aan de voorwaarden om deze bonus te kunnen gebruiken: corona-compenserende-maatregelen-in-2021/

Het VAPH verduidelijkte nog wat zaken, die vind je in het document hieronder in fluo terug:

De COVID-bonus zal eind januari op de budgetlijn verschijnen. Vergeet niet de specifieke kosten onder het juiste COVID contract te boeken en dit ook als COVID-kost aan te duiden (dit is een nieuwe feauture).

Verlaging beheerskosten

Er worden besparingen doorgevoerd. Ze wachten nog de goedkeuring van de regering af, maar dit zal resulteren in een verlaging van de beheerskosten. Bij een cash inzet van het budget zullen de beheerskosten verlagen van 11,25% naar 10,35%. Momenteel is dit nog niet toegepast, maar ze gaan dit eind januari retroactief installeren, dus vanaf 1 januari 2021. Hou hier rekening mee in jouw budgetplan!
Interesse in wetgeving? Hier vind je het Mozaiekbesluit 5 waarin de aanpassing opgenomen werd.

Nog vragen?

Heb je hier nog vragen bij, of wil je hulp van een coach om te weten te komen welke impact dit op jouw budget heeft? Contacteer gerust onze helpdesk: 02 506 04 95 / info@alin-vzw.be

Wij proberen jou zo duidelijk mogelijk verder te helpen of stellen graag een aangepast budgetplan 2021 voor jou op.

contact alin
02 506 04 95 / info@alin-vzw.be

0 Comments