Tegemoetkoming VAPH Eindejaarspremie 2019

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 09/02/2021 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Tegemoetkoming VAPH Eindejaarspremie 2019 tags: , , ,

Het VIA5 akkoord beslist dat er vanaf 2019 een verplichte minimale eindejaarspremie 2019 uitbetaald moet worden aan je persoonlijke assistenten die via een arbeidsovereenkomst in dienst zijn. Het VAPH ging een tegemoetkoming voorzien voor deze extra kost. In de maand februari 2021 is het zover!

Jouw budgetlijn 2019 wordt met een compenserend bedrag voor de minimale eindejaarspremie verhoogd .

Waar vind ik dit?

Voor 2019 werd het bedrag van de eindejaarspremie bepaald op €155,40 bruto voor een voltijdse werknemer onder arbeidscontract. Je kon, en kan nog steeds, als werkgever kiezen om een minimale eindejaarspremie uit te keren of om een groter bedrag (maximum 1 bruto maandloon) te geven.

Op het e-loket mijnVAPH.be kan je bij ‘archief‘ naar jouw oude budgetlijnen terugkeren. Je zal binnenkort merken dat er een verhoging werd doorgevoerd voor de budgetlijn 2019. Let wel: Dit is enkel van toepassing bij arbeidsovereenkomsten! Indien je jouw assistent tewerkstelt onder een takenovereenkomst ben je vrij om te beslissen over een premie. Je krijgt echter geen tegemoetkoming van het VAPH.

Als alles goed ging, werd de eindejaarspremie betaald en geboekt bij mijnVAPH.be onder het contract van je persoonlijk assistent, onder type ‘kost’: eindejaarspremie. Indien je dit nog niet registreerde kan je dit nu laatttijdig doen met als reden: ‘andere’ en notering ‘verplichte eindejaarspremie’.

Wat betekent dit voor mij?

Ik ben in 2019 over mijn jaarbudget gegaan omwille van deze betaling! De overschrijding zal terug verdwijnen, wanneer de bijpassing van het VAPH gebeurt. Mocht het zo zijn dat je jouw terugvorderbaar voorschot al privé aanvulde, mag je dit bedrag terugnemen van je budget. Met mededeling: ‘overschrijding EP2019’.

Ik heb destijds de eindejaarspremie van eigen middelen betaald: dan mag je dit bedrag vanuit jouw PVB/PAB budget overschrijven naar je privé, met mededeling: ‘eindejaarspremie 2019’.

Je had voldoende budget om jouw premie te betalen. Dan hoef je, indien het correct werd geboekt, niets meer te ondernemen.

Ben je niet zeker van jouw stuk? Contacteer gerust je coach om even na te kijken wat er moet gebeuren.

Eindejaarspremie 2020

Voor de tegemoetkoming van de eindejaarspremie 2020 is het nog even wachten.


0 Comments