Update vrijwilligersmogelijkheden

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 18/03/2021 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Update vrijwilligersmogelijkheden tags: , ,

Je kan met je PAB en PVB vrijwilligers inschakelen. Je gaat hiervoor een overeenkomst aan met een vrijwilligersorganisatie. Via deze weg kan je ook kenissen, vrienden of familie laten vergoeden vanuit je budget.

In het Mozaiekbesluit 5 werd nu beslist dat minderjarigen in het jaar dat ze 16 worden, ook ingeschakeld kunnen worden bij familie.

Kostenvergoedingen

Je kan kiezen op welke wijze je je vrijwilligers vergoed. Via een reële of forfaitaire kostenvergoeding. Je kiest voor een van beide systemen. Je kan ze niet combineren.

Forfaitaire kostenvergoeding

Bij een forfait werk je met vaste bedragen en mag je de maxima per dag en per jaar niet overschrijden. Je legt geen andere bewijsstukken voor, de betaling gebeurt op basis van de maandstaat. Hierin wordt neergeschreven wanneer de vrijwilliger werkte en wat zijn taken waren.

Maximum per dag in 2021: €35,41
Maximum per jaar in 2021: €1416,16

Als je de maxima overschrijft dan worden de inkomsten via het vrijwilligerswerk belastbaar!

Naast het forfait kunnen er bovenop tot 2000km vergoed worden.
Uitzondering: als de vrijwilliger zijn hoofdtaak eruit bestaat om de budgethouder te vervoeren kan er boven de 2000km gegaan worden.
De kilometers worden reëel vergoed op basis van de kostennota: gereden aantal kilometers en reden verplaatsing.

Reële kostenvergoeding

De kosten worden terugbetaald op basis van bewijsstukken. Bv. bonnetjes, treinticketjes,…

De kilometervergoeding

Vergoeding gebeurd aan maximum €0,3542 per kilometer (van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021)
Vegroeding fiets: €0,24 per kilometer.

Reiskosten

Opgelet: het VAPH maakt een verschil tussen reële kilometervergoeding voor werkverplaatsingen en reiskosten. Reiskosten (vanaf 1 overnachting) zoals het hotel, of de kilometers op die reis, etc… kunnen niet vergoed worden met het budget. Tenzij, dat je de kosten met je vrij besteedbaar deel aan je vrijwilliger vergoedt.

Meer info nodig?

Nog meer info nodig? Of wil jij starten met vrijwilligers? Contacteer ons zeker om je budgetplan aan te passen en de opstart te faciliteren.
Heb je nog algemene vragen? Contacteer onze helpdesk of bevraag je bij een vrijwilligersorganisatie.

02 506 04 95 / info@alin-vzw.be


0 Comments