20 miljoen extra voor budgetten

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 25/07/2022 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor 20 miljoen extra voor budgetten tags: , , ,

’20 miljoen euro extra om bijkomend 1100 personen met een handicap een persoonsvolgend budget te geven’ Zo klinkt het artikel van het VAPH. Een nieuwe stap vooruit voor vele mensen. Als bijstandsorganisatie blijven wij pleiten voor een uitbreiding waarbij iedereen op de wachtlijst in de toekomst een terbeschikkingstelling kan krijgen.
Lees hieronder het artikel en kom te weten hoe wij jou kunnen helpen als jij een van de 1100 personen bent die een terbeschikkingstelling krijgt.


Het VAPH licht toe:

“Een forse investering van 107 miljoen euro van de Vlaamse Regering vorig jaar zorgde ervoor dat de mensen met de meest dringende zorgvragen binnen de 18 maanden een persoonsvolgend budget krijgen. Een extra investering van nog eens 20 miljoen euro moet ervoor zorgen dat ook zoveel mogelijk mensen in de volgende prioriteitengroep al deels worden tegemoetgekomen. Ongeveer 1100 van hen krijgen binnenkort de helft van het gevraagde budget toegekend.

De Vlaamse Regering maakt 20 miljoen euro extra vrij om zoveel mogelijk mensen uit prioriteitengroep 2 voor een deel al te kunnen tegemoetkomen. Dankzij deze extra middelen kunnen de 1100 personen uit prioriteitengroep 2 die al het langste wachten de helft van hun toegewezen budget of meervraag krijgen. Een meervraag is het verschil tussen het huidige budget en het totale toegewezen budget.

Door de helft van de budgetten toe te kennen, kunnen meer mensen in prioriteitengroep 2 al deels worden geholpen dan wanneer volledige budgetten zouden worden toegekend. Zo kunnen deze mensen al bepaalde hulp en ondersteuning inschakelen.   

Wie de helft van het toegewezen budget of de meervraag krijgt, blijft met zijn vraag voor een volledig budget met dezelfde prioriteringsdatum in prioriteitengroep 2 staan. 

De Vlaamse Regering keurde dit besluit op 15 juli 2022 goed. Personen met een handicap die in aanmerking komen, ontvangen als het besluit in september definitief wordt goedgekeurd, in het najaar (ten vroegste in oktober) een brief van het VAPH.”


Ben jij de contente ontvanger van zo een brief?

Krijg je een terbeschikkingstellingsbrief van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap in de bus? Weet dat je bij ons terecht kan. Wij organiseren ook enkele opstartsessies die jou al een idee kunnen geven over hoe je je budget kan inschakelen.
Je kan je ook als lid aansluiten bij alin vzw, voor jaarlijks €50 (met het budget) kan je het hele jaar door terecht met vragen bij onze helpdesk.
Meer intensieve begeleiding nodig, waarbij een coach langskomt en met jou een budgetplan opstelt en alle informatie op jouw maat geeft? Dat kan! Je hebt 4 maanden de tijd voor jouw budget op te starten, dus schakel gerust onze hulp hiervoor in.

Bel gerust onze helpdesk voor meer informatie of voor een afspraak met een van onze collega’s.
02 486 42 65 / info@alin-vzw.be

Niet zeker of je nu al een deel van je budget kreeg? Versta je de brief niet zo goed? Scan hem in of trek een foto en stuur deze gerust mee in je mail. Wij bekijken voor jou wat de brief betekent en wat we voor jou kunnen doen.


0 Comments