Aanpassing minimumlonen persoonlijk assistent

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 17/08/2022 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Aanpassing minimumlonen persoonlijk assistent tags: , ,

De spilindex werd opnieuw overschreden. De energie- en voedselprijzen swingen de pan uit, het leven is opnieuw een pak duurder geworden. De lonen moeten dan ook meegaan met deze stijging. Daarom werd ook beslist om in de uitvoering van de VIA6 de minimumlonen van de persoonlijke assistenten die betaald worden binnen een PAB of PVB op te trekken.

Arbeids- versus takenovereenkomst

Dit geldt enkel wanneer je een minimumloon toepast voor personeel dat in dienst is onder een arbeidsovereenkomst en takenovereenkomst. Het sociaal secretariaat zal dit automatisch aanpassen. Beneden vind je de nieuwe bedragen.

Budgetplan wijzigt

Jouw budgetplan werd wellicht gebaseerd op de lonen voorheen. Opgelet, bij een takenovereenkomst zal je je budgetplan best bijstellen anders ga je misschien aan budgetoverschrijding doen.
Bij een arbeidsovereenkomst (en dus enkel bij een arbeidsovereenkomst!) heb je recht op VIA6 middelen. Er zal een extraatje komen voor deze verhoging te kunnen opvangen. Je hoeft hiervoor niets te ondernemen, het VAPH kijkt naar de kosten die ingebracht worden in mijnVAPH onder het contract van je persoonlijk assistent. De budgetlijnen zullen geïndexeerd worden en de toepasselijke VIA-middelen worden toegekend. We kunnen alleen niet zeggen wanneer die VIA-middelen erbij komen…Voorlopig zal je dus even moeten voorschieten.
Breng jouw coach op de hoogte mocht je niet toekomen met je voorziene budget of als je een budgetoverschrijding hebt.

Ben je nieuw als werkgever? Dan ga je rekening moeten houden met deze minimumlonen voor jouw budgetplan uit te stippelen. Hiervoor kan je ook de hulp van een coach inschakelen.

Nieuwe minimumlonen

Het minimumloon voor een voltijdse tewerkstelling zal vanaf 1 september 2022 de volgende zijn:

  • minimum brutojaarloon: €26.776,48
  • minimum brutomaandloon: €2.231,37
  • minimum bruto uurloon: €13,5508

Het minimumloon wordt berekend evenredig de arbeidsprestaties.


Bel of mail ons gerust voor een afspraak: 02 486 42 65 / info@alin-vzw.be


0 Comments