Inspecties en steekproefcontroles – wat houdt dat in?

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 09/08/2022 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Inspecties en steekproefcontroles – wat houdt dat in?

Als budgethouder van een persoonsvolgend budget of persoonlijk assistentiebudget heb je de verplichting om jouw budget op een correcte manier te gaan besteden. Dit betekent voornamelijk dat je werkt met goedgekeurde contracten, enkel de budgetrekening gebruikt voor het betalen van de handicapgerelateerde kosten die uit die contracten vloeien én voorziet dat het voorschot steeds op een correcte manier wordt aangezuiverd. Vergeet niet om alles minstens 7 jaar bij te houden. Het VAPH kan op elk moment controles uitvoeren en dit in de vorm van een steekproefcontrole. Daarnaast heb je ook nog de Zorginspectie die langs kan komen.

Steekproef

Op een willekeurige manier kan het zijn dat jouw dossier eruit geplukt wordt en aan een controle wordt onderworpen. je krijgt dan een brief in de bus waarin gevraagd wordt om alle stukken aan te leveren van een bepaalde periode. Dit betekent: de lopende contracten die op dat moment van toepassing waren. De facturen die tijdens die periode zijn betaald. En de rekeninguitreksels, die idealiter dus overeenstemmen met die betalingen en de terugstortingen van het VAPH.

Indien blijkt dat er iets niet klopt zullen er rechtzettingen moeten gebeuren.

Zorginspectie

De Zorginspectie voert eigenlijk een soortgelijke controle uit als het VAPH. Een inspecteur komt aangekondigd bij jou thuis en vraagt voor een langere periode de documenten op.

Tips

Tot slot nog enkele tips die van jou een goede budgethouder kunnen maken en die jou minder stress kunnen bezorgen.

Tip 1: Controleer regelmatig jouw voorschot. Lijkt hier iets niet te kloppen dan kan je best zelf eens een controle uitvoeren. Op deze manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Of heb je minder stress wanneer je een controle van het VAPH zou krijgen.

  • Heb ik alle betaalde kosten die ik mocht betalen met mijn budget ook ingegeven op mijnVAPH voor aanzuivering van mijn voorschot?
  • Heb ik geen kosten dubbel ingegeven voor terugbetaling?
  • Heb ik een creditnota correct verrekend met een factuur / heb ik een creditnota ook als creditnota ingegeven op mijnVAPH. (Dit is vaak afhankelijk van de werkwijze van de dienst).
  • Een klein verschil kan soms te maken hebben met bankkosten die moet je privé of met het vrij besteedbaar deel terugstorten op de rekening.

Tip 2: Te veel gedoe? Je kan sommige diensten inschakelen via voucher dan worden de kosten rechtstreeks met het VAPH geregeld. Dit geldt ook voor de facturen van alin vzw.

Tip 3: Wordt het wat complex, heb je graag begeleiding of uitbesteding van het terugvragen van de kosten aan het VAPH? Schakel je coach in voor deze taak. Aan de hand van facturen en bankafschriften kunnen wij vanop afstand het nodige doen.

Tip 4: Krijg je een brief waarin er een zorginspectie wordt aangekondigd of een steekrpoefcontrole? Aarzel niet om je coach hiervan op de hoogte te houden. Wij proberen bij de inspectie aanwezig te zijn of je te begeleiden bij het verzamelen van de nodige paperassen.

Tip 5: Na een inspectie of steekrpoef volgt er vaak nog feedback of opvolging. Dit noemen ze de ex-post controles. Controleer best af en toe eens in je e-portaal van het VAPH of je geen nieuwe brieven hebt ontvangen. Het gebeurt dat er nog wat documenten nagestuurd moeten worden.


0 Comments