Vervoersonkosten overzicht

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 20/09/2022 | Actueel, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Vervoersonkosten overzicht tags: , ,

We hopen de belangrijkste punten in verband met vervoersonkosten hieronder uiteen te zetten. Welke zaken kan je met je persoonsvolgend budget betalen? Mocht je vragen hebben met betrekking tot jouw specifieke situatie, kan je je steeds tot jouw coach wenden.
Onderstaande is gebaseerd op een artikel van het VAPH. De schuine tekst is een extra aanvulling met informatie.

Kan ik vervoerskosten betalen met mijn persoonsvolgend budget?

Als u uw vervoer organiseert via een organisatie, een assistent of een vrijwilliger, dan kunt u met hen een overeenkomst sluiten en de kosten van het vervoer betalen met uw persoonsvolgend budget. U kunt ook uw vrij besteedbaar deel gebruiken om die kosten te betalen. Let op: het vrij besteedbaar deel is geen bedrag dat u extra krijgt. Wat u vrij besteedt, kunt u niet meer gebruiken om uw overige zorg en ondersteuning te betalen.

Je vrijwilliger bekostig je via een forfaitair bedrag. Maximum 36,84 euro per dag én maximum van 1473,37 euro per jaar in 2022. Indien nodig kan dit gecombineerd worden met de verplaatsingsonkosten. Begrensd met een maximum van 2000 km’s bovenop de forfait. Sedert 1 juli 2022 bedraagt dit €0,4170 per kilometer.
Indien je vrijwilliger enkel verplaatsingen uitvoert om jou als budgethouder te vervoeren, dan kan je bepalen om geen forfait toe te kennen maar wel de reële onkost voor de kilometers, en dit voor meer dan 2000 kilometers.

Als u naar een vergunde zorgaanbieder gaat, dan is het mogelijk dat vervoerskosten aangerekend worden als leefkosten, ondersteuningskosten of een combinatie van beide. Leefkosten betaalt u met uw inkomen (bijvoorbeeld uw loon of vervangingsinkomen). Ondersteuningskosten kunt u betalen met uw persoonsvolgend budget. U maakt daarover best goede afspraken met uw zorgaanbieder. Als u ervoor kiest om (een deel van) de vervoerskosten als ondersteuningskosten te beschouwen, dan geldt dezelfde redenering als bij het vrij besteedbaar deel. Wat u besteedt aan vervoerskosten, kunt u niet aan andere ondersteuning besteden. 

Zo heb je bv. bij DITO vzw een onderscheid voor vervoerskosten en reiskosten. De vervoerskosten kunnen via een vrijwilligersovereenkomst geregeld worden. De reiskosten kan je enkel vanuit het vrij besteedbaar deel of privé betalen. Bevraag dus altijd goed welke situatie bij jou van toepassing is.

Bij bepaalde organisaties kunt u vervoerskosten ook betalen met dienstencheques. Met uw persoonsvolgend budget kunt u per jaar 2000 dienstencheques kopen. Daarnaast zijn er ook gemeenten die bijvoorbeeld taxicheques aanbieden waarmee u een deel van de vervoerskosten kunt betalen. De kosten die u zelf nog moet bijleggen, kunt u betalen met uw persoonsvolgend budget.

Op de website vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over vervoerskosten. In de bestedingsregels leest u welke overeenkomsten u rond vervoer kunt sluiten en welke kosten u kunt indienen.

Heb jij regelmatig (aangepast) vervoer nodig, en weet je niet goed waar te beginnen? Stuur jouw vraag door naar info@alin-vzw.be of neem contact op met je coach.
Voor taxi-bedrijven hebben we een voorbeeldcontractje dat gebruikt kan worden om in te dienen als overeenkomst bij het VAPH. Je maakt een inschatting van jouw gebruik en een beschrijving van de verplaatsingen. Dit, samen met de prijs en de gegevens van het taxi-bedrijf zijn in principe voldoende voor het VAPH.

Vraag gerust om bijstand of informatie. Zo kan jij snel terug op pad!


Bron:

VAPH https://www.vaph.be/nieuws/kan-ik-vervoerskosten-betalen-met-mijn-persoonsvolgend-budget

FOD BoSa https://fedweb.belgium.be/nl/nieuws/2022/kilometervergoeding-nieuw-bedrag-op-1-juli-2022


0 Comments