Opgelet voor Phishing

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 18/04/2023 | Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Opgelet voor Phishing tags: , ,

In de wereld van de technologie, social media, mails, internet, gebeurt het helaas dagelijks dat er fraude gepleegd wordt. Let hier goed voor op en laat je niet vangen.

Het kan gebeuren dat je valse berichten (phishing) of zelfs telefoontjes (vishing) ontvangt, waarbij ze op een lepe manier jouw inloggegevens, persoonsgegevens of zelfs pincodes proberen te ontfustelen. Geef dergelijke zaken NOOIT door per mail of telefonisch.

Zeker in verband met geldzaken, zowel privé als met je budgetrekening, is het belangrijk dat je voorzichtig blijft en steeds alles goed controleert. Installeer ook zeker een goede anti-virus en spyware op je computer.

Vaak kan je al een valse mail eruithalen op basis van het mailadres (geen officieel) of de URL code (http://) of als er fouten in de mail staan. Ook dreigende taal of vreemde verzoeken zouden een belletje moeten doen rinkelen.

Meer info over waar je op moet letten, en wat je kan doen in het geval van mogelijke phishing, vind je op de website van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/consumentenbescherming/phishing

Fraudemail KBO

Momenteel gaan er ook mails rond die zogezegd van KBO (namens FOD Economie) / Kruispuntbank van Ondernemingen komt. Met als onderwerp Uw organisatiegegevens verlopen binnenkort. De mail waarschuwt dat de gegevens dreigen te verlopen en dat dit tot een boete kan leiden. Je wordt vevrolgens gevraagd om op een link te klikken om daar je gegevens te updaten. Als je een ondernemingsnummer hebt, wees dus voorzichtig! Het gaat hier om phishing. Ga hier niet op in.

Safeonweb

Blijf je graag op de hoogte van de actuele dreigingen of phishing-pogingen? Dan kan je je abonneren op SafeonWeb.

Heb je een dergelijke mail ontvangen waarbij je twijfelt? stuur deze dan door naar: verdacht@safeonweb.be. Zij voeren een scan uit en volgen dit verder op.

Helaas hebben we in België een tekort aan personeel die zich met deze zaken kan bezighouden. Iedere vorm van phishing kan je aangeven. Zeker als het gaat over het verlies van geld, moet je dit aangeven bij de politie. Helaas zal er bij kleine bedragen (onder de €1000den) niets mee gebeuren…
Wees dus voorzichtig!

Heb je een dergelijk voorval met je budgetrekening? Breng dan ook onmiddelijk je coach op de hoogte. Dan kunnen wij het VAPH hiervan in kennis stellen.


0 Comments