Vakantie!

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 22/05/2023 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Vakantie! tags: , , ,

Binnenkort is de zomer (en hopelijk het zonnetje!) weer in het land. Heb jij al leuke plannen om volledig te ontspannen of helemaal nog geen idee? Is het jou niet duidelijk wat met het budget betaald kan worden of heb je nog andere vragen over jouw verlof of dat van jouw coach/assistent? Lees dan snel verder.

Help: mijn assistent gaat op verlof!

Zoals elke werknemer heeft ook jouw persoonlijk assistent recht op verlof. Even zelf opladen om zich nadien weer voor de volle 100% te kunnen smijten voor jou! Het is belangrijk om deze periode vooraf samen te bespreken en vast te leggen, zodat niemand voor onplezierige verrassingen komt te staan en er tijdig een alternatief gevonden kan worden. Zo kan je bijvoorbeeld opteren voor tijdelijke vervangende ondersteuning (via bijklussen, vrijwilligers of een dienst persoonlijke assistentie) of kan je jouw eigen vakantie gelijktijdig inplannen met die van jouw assistent.

Indien je zelf werkgever van je assistent bent en je daarvoor beroep doet op een sociaal secretariaat, denk er dan aan dat je assistent recht heeft op vakantiegeld. Vakantietellers kan je navragen bij het sociaal secretariaat. Je kan steeds terecht bij jouw coach of de helpdesk bij vragen of voor meer informatie over de mogelijkheden.

Help: mijn coach gaat op verlof!

Tijdens de zomermaanden gaan onze hard werkende coaches ook al graag eens op vakantie. Hierdoor kunnen we met een lagere bezetting zitten. Bekijk eens met jouw coach wanneer zijn/haar vakantie valt, zodat jullie samen eventueel al een volgende afspraak kunnen inplannen.

Geen nood, onze helpdesk blijft de hele zomer bereikbaar (02 486 42 65/ info@alin-vzw.be). Je kan ook altijd op onze website terecht voor meer informatie, om zoekertjes te plaatsen, en nog veel meer!

Yes, ik ga op verlof! Wie kan mij helpen?

Een vakantie regelen kan soms al eens iets uitdagender zijn voor personen met een beperking. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden die jou hierbij kunnen ondersteunen, zodat jij zorgeloos kan genieten.

 • Heb je al een persoonlijk assistent in loondienst en wil je die graag mee op reis? Dan kan de verloning gewoon doorlopen. Kosten voor de assistent (hotel, tickets, eten, & drinken,…)  kunnen via het vrij besteedbaar deel betaald worden. Je hoeft het VAPH daar niet van in te lichten, jouw interimkantoor of sociaal secretariaat best wel. Als je nog geen vaste assistent hebt, kan deze gezocht worden via een interimkantoor.
 • Indien je liever iemand anders dan je vaste assistent mee op reis wil, kan dit ook! Je kan een vrijwilliger meenemen die een vrijwilligersvergoeding kan krijgen of een nieuwe tijdelijke assistent die onder een overeenkomst van bepaalde duur zal komen te staan. Voor het vinden van deze vrijwilliger of tijdelijke assistent kan je bijvoorbeeld ook een zoekertje plaatsen op Zorgwijs of Zorg en assistentie.

Wat gebeurt er dan met het loon van jouw vaste assistent?

 • Je assistent neemt gelijktijdig verlof
  • Je assistent neemt gelijktijdig onbetaald verlof
  • Je laat je assistent verder werken, weliswaar met een aangepast takenpakket zoals meer administratieve taken, huis onderhouden, strijken,…
 • Ook een bijklusser via een bijklusplatform kan je begeleiden op vakantie en hiervoor vergoed worden.
 • Tenslotte kan je een organisatie aanspreken die reizen organiseert met assistentie. Zo is http://wetravel2.eu/ bijvoorbeeld een goede organisatie die reisformules aanbiedt aan personen met een handicap.

Enkele vakantie ideetjes!

Nog niets vastgelegd voor deze zomer? Via deze link kom je terecht op een van onze vorige blogposts waarin je een mooi overzicht kan vinden met verschillende organisaties en websites die jou vast verder kunnen helpen met het plannen van een onvergetelijk verlof: Ik ben aan vakantie toe!! – alin vzw (alin-vzw.be)

Wat kan ik wel en wat kan ik niet met het budget betalen?

De meeste zaken betaal je privé of met je vrij besteedbaar deel, soms zijn er wel opties om je budget aan te spreken. Je mag met jouw PAB of PVB een persoonlijk assistent meenemen op reis, zoals hierboven aangegeven blijft de verloning via het budget doorlopen. De kosten van de assistent moeten echter betaald worden met het vrij besteedbaar deel van het budget. Ook wanneer je een vrijwilliger meeneemt op reis geldt dezelfde regel: de tussenkomst in reis-en verblijfskosten kunnen enkel vergoed worden vanuit het vrij besteedbaar budget. Kies je voor een organisatie die reizen organiseert met assistentie, ook dan moet de factuur opgedeeld worden in enerzijds de reis-en hotelkosten en anderzijds de begeleidingskosten. Enkel de begeleidingskosten kunnen betaald worden met jouw PAB of PVB.

Overzicht van wat wel en niet betaald kan worden met jouw PAB/PVB:

Wel:

 • Loon van assistent/begeleidingskosten/forfaitaire vrijwilligersvergoedingen
  • Vervoer op de reisbestemming (incl. kosten mbt verplaatsing met de eigen auto van de assistent die mee reist bij PVB)

Niet:

 • Hotelkosten van jezelf en assistent/vrijwilliger
  • Restaurant- en andere consumptiekosten van jezelf en assistent
  • Inkomtickets van jezelf en assistent

=> deze zaken kunnen wel betaald worden met je vrij besteedbaar budget

Passeer even via Trooper (alin vzw) als je online boekt.

Denk je eraan om jouw vakantie online te boeken? Neem dan zeker even een kijkje op Trooper en steun ons zonder dat jij ook maar iets extra betaalt! 

 1. Aanmelden is niet nodig, gewoon even naar www.Trooper.be surfen en hierop de pagina van Alin vzw zoeken.
 2. Zoek de shop waar je wil aankopen.
 3. Doe je aankoop net zoals anders.
 4. De shop schenkt een percentje aan ons!

We wensen jou alvast een zorgeloze en onvergetelijke vakantie toe!


0 Comments