Voorstelling deeleconomieplatform Numia

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 19/06/2023 | Actueel, info over andere organisaties, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Voorstelling deeleconomieplatform Numia tags: ,

Ken je Numia al?

Numia is een erkend deeleconomieplatform.
Als budgethouder kan je af en toe wel een helpende hand gebruiken. Dit kan gaan van vervoer naar je vrijetijdsbesteding of de dokter, tot hulp bij koken of klusjes in huis, boodschappen doen, of enkele uurtjes compagnie. Ben je nog op zoek naar iemand, of is er iemand die voor je zorgt, maar wil je die persoon daarvoor een centje geven? Dan kan je dit doen via het deeleconomieplatform. Dit is een budgetvriendelijke manier van vergoeden, en fiscaal interessant voor de assistent.

Je gaat als budgethouder een contract aan met Numia en op die manier kan jij meerdere mensen inschakelen als bijklusser. De facturen (servicekost Numia + prestaties bijklussers) betaal je met je PAB of PVB budget. Numia regelt de praktische kant. Je kan via Numia je bestaande assistenten vergoeden, en/of bijkomende assistenten zoeken. Jij hoeft alleen maar aan te geven wat je nodig hebt, en af te spreken met de bijklusser wanneer en hoe lang je ze wil inzetten.

Als opdrachtgever kan je je online registreren. Via het platform kan je de prestaties van je bijklussers bevestigen. Is dat allemaal wat ingewikkeld voor jou? Geen nood! Alexandra van Numia komt, indien gewenst,  graag aan huis om de werking van deeleconomie toe te lichten en de registratie bij opstart in orde te maken. Ook bij het doorgeven van de prestaties van de assistent kan Numia helpen, indien je minder goed met de computer overweg kan.

Ik wil bijklussen!

Bijna iedereen kan bijklussen. Je kan je opgeven op een deeleconomieplatform als je meerderjarig bent. Zij nemen jou dan op in hun wervingspool en kunnen jou zo koppelen aan iemand die hulp vraagt. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zo mag je niet bijklussen als je een uitkering ontvangt wegens ziekte of werkloosheid. Twijfelgeval? Dan kan dit nagevraagd worden bij de betrokken dienst of bij Numia.

Een bijklusser is voor slechts 10,7% belast. En kan jaarlijks tot €7170 gaan bijverdienen. Het verdiende bedrag wordt niet meegeteld bij het belastbaar inkomen in de personenbelasting. Als ze hierover gaan, dan worden ze wel extra belast.
De bijklussers zijn tijdens hun taken verzekerd. Ze kunnen bij meerdere mensen ingeschakeld worden. Ze mogen wel geen taken uitvoeren die ze als zelfstandige opnemen.

Ik zoek een bijklusser!

Neem snel een kijkje op Numia.be en registreer je:

https://www.numia.be/


0 Comments