Budgethouder versus budgetbeheerder

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 28/11/2023 | PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Budgethouder versus budgetbeheerder tags: , , ,

We lichten kort het verschil toe tussen budgethouder en budgetbeheerder. De termen worden vaak door elkaar gebruikt en kunnen voor de nodige verwarring zorgen. Het is echter belangrijk dat de juiste personen vermeld staan op een contract om rechtsgeldig te zijn.

Budgethouder

In principe is de budgethouder de persoon met een handicap die vanuit het VAPH een terbeschikkingstelling krijgt van een persoonsvolgend (PVB) of persoonlijk assistentiebudget (PAB).

Budgetbeheerder

Het kan gebeuren dat de budgethouder zelf niet in staat is om beslissingen te nemen. Hij/zij is minderjarig, niet wilsbekwaam, … Om diverse redenen kan het dus zijn dat er officieel een regeling is waarbij een andere persoon werd aangeduid om het budget te beheren. Dus, het budget van de budgethouder wordt dan beheerd door de budgetbeheerder. Dat betekent ook dat die persoon voor alle officiĆ«le papieren zijn/haar handtekening moet plaatsen. Alleen dan is er een rechtsgeldige overeenkomst.

Minderjarigheid

Bij kinderen onder de 18 jaar zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers en dus ook de budgetbeheerders. Eenmaal de minderjarige 18 jaar wordt, wordt er beslist of deze het budget vanaf dan zelf beheert, of, dat er een regeling getroffen wordt via een vrederechter om het budget te laten beheren. Er kan dan voor gekozen worden om een van de ouders blijvend beheerder te maken.

Andere titels van beheerder

Voor de overige titels van beheerder, is er steeds via de rechtbank een officiƫle verklaring. Afhankelijk van de situatie wordt een kennis van de familie aangesteld of wordt er een externe bewindvoerder aangesteld om het dossier te beheren.

Het kan gaan om:

  • een voogd
  • Bewind over goederen
  • Bewind over persoon
  • Bewind over goederen en persoon
  • Budgetbeheerder via volmacht

Rechtsgeldige overeenkomsten

Op de overeenkomsten met VAPH moeten in het geval van een beheerder de 2 namen vermeld worden: de budgethouder en de budgetbeheerder.
Opgelet: Als er een verschillend persoon voor bewind op goederen en bewind over persoon is, dan moeten ook beide bewindvoerders vermeld staan en het contract tekenen.

VAPH terminologie

Opgelet, bij alin maken we een duidelijk onderscheid tussen de effectieve budgethouder en de beheerder. Het VAPH spreekt in alle situaties over een budgethouder. Het is belangrijk dat je zelf op de hoogte bent, van welke hoedanigheid er bij jou sprake is. Het is namelijk de beheerder die mag tekenen.

Budgethouder is beheerder

Het kan evenwel ook zijn dat de budgethouder ook beheerder is. Dan maakt hij zijn eigen keuzes, moet hij geen verantwoording afleggen en mag hij zelf alles tekenen.
Dat maakt het allemaal iets simpeler. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd.


0 Comments