Arrest Raad van State : Rechtzettingen omtrent ingevoerde actualisatie budgethoogte en vermindering van beheerskosten

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 29/01/2024 | Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Arrest Raad van State : Rechtzettingen omtrent ingevoerde actualisatie budgethoogte en vermindering van beheerskosten tags: , , , ,

In 2020 werd een nieuwe methodiek gelanceerd om de zorgzwaarte te bepalen. Het enige probleem was, dat mensen die ervoor in de oude methodiek zaten, benadeeld werden. Omdat zij louter op papier naar een andere budgetcategorie gingen zonder dat er een vernieuwde inschaling gebeurde. Met als gevolg dat een groot deel van hen een lager PVB kregen dan hen oorspronkelijk beloofd was. Deze casus werd naar de Raad van State gebracht en die oordeelde op 8 januari dat dit in strijd is met de Grondwet.

Nu is het aan de Vlaamse regering om 12 miljoen euro hiervoor vrij te maken. De uitzonderlijke gevallen waarbij het PVB steeg, mogen hun budget wel behouden. De ongeveer 2200 gevallen waarbij er een daling was, zouden binnenkort hun hoger PVB moeten krijgen. Er is nog volop onderzoek over hoe ze de afgelopen jaren gaan recupereren.

Tevens zal de ingevoerde verlaging van beheerskosten bij cashbesteding van 10,35% teruggebracht moeten worden naar 11,94%. Wij wachten de beslissingen af van het VAPH.

!Opgelet, het arrest gaat enkel over mensen die een verlaging kregen ten gevolge van die actualisering. En is dus NIET van toepassing op correctiefase 2 of deelbudgetten.

Wij houden jullie op de hoogte, van zodra we meer informatie hebben. We duimen dat er een snelle oplossing volgt.


0 Comments