Onderzoek naar gratis bijstand:  doet u mee?

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 03/05/2024 | Actueel | Reacties uitgeschakeld voor Onderzoek naar gratis bijstand:  doet u mee? tags: , ,

Sinds 1 mei 2021 kunnen nieuwe budgethoudersberoep doen op gratis lidmaatschap en gratis bijstand bij een bijstandsorganisatie naar keuze gedurende het eerste jaar dat ze een persoonsvolgend budget (PVB) of persoonlijke-assistentiebudget (PAB) krijgen.

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen doen onderzoek naar gratis bijstand. Ze zijn op zoek naar mensen die willen deelnemen aan een online vragenlijst, zowel mensen die gebruik maakten van gratis bijstand als mensen die geen gebruik maakten van gratis bijstand.

Hebt u een brief van de Universiteit Antwerpen gekregen om deel te nemen aan de online vragenlijst maar dat nog niet gedaan? Dan kunt u nog deelnemen tot 24 mei. De Universiteit Antwerpen verstuurde onlangs opnieuw een uitnodigingsbrief naar alle mensen die in aanmerking komen om deel te nemen.

Wil je meer weten over bijstand bij de opstart en het beheer van je budget? Surf dan naar: www.vaph.be/organisaties/bijstandsorganisaties/bijstand.

VOLLEDIGE OPROEP:

Om je te helpen met de opstart en de besteding van je budget, kun je gedurende het eerste jaar dat je een budget krijgt een beroep doen op gratis bijstand. Dat betekent dat je gedurende dat jaar gratis lid kan worden van een bijstandsorganisatie en dat je gebruik kan maken van een aantal gratis sessies met een coach, die je helpt bij het opstarten van je budget.

Gratis bijstand voor nieuwe budgethouders bestaat nu bijna 3 jaar. Om het beleid nog te verbeteren, willen beleidsmakers informatie verzamelen over:

  • Wat is de impact van gratis bijstand op de organisatie van zorg en ondersteuning?
  • Waarom kiezen mensen ervoor om wel of geen gebruik te maken van gratis bijstand?

Om deze vragen te beantwoorden voeren onderzoekers van de Universiteit Antwerpen, in opdracht van het VAPH, een onderzoek uit.

De resultaten zullen gebruikt worden om adviezen te formuleren aan de Vlaamse minister van Welzijn om het beleid voor personen met een handicap te verbeteren.

Uw stem is nodig!

De onderzoekers zoeken momenteel PVB- en PAB budgethouders die willen deelnemen aan de online vragenlijst. Ze zijn zowel op zoek naar mensen die gebruik maakten van gratis bijstand en mensen die geen gebruik maakten van gratis bijstand.  

Ondertussen namen al z’n 270-tal mensen deel aan de online vragenlijst. Hoe meer mensen deelnemen aan de online vragenlijst, hoe meer informatie er is om advies te geven aan de Vlaamse Regering om het beleid voor personen met een handicap te verbeteren. Daarom is het belangrijk dat nog meer mensen deelnemen!

Hebt u een brief van de Universiteit Antwerpen gekregen om deel te nemen aan de online vragenlijst maar dat nog niet gedaan? Dan kunt u nog deelnemen tot 24 mei. De Universiteit Antwerpen verstuurde onlangs opnieuw een uitnodigingsbrief naar alle mensen die in aanmerking komen om deel te nemen.


0 Comments