Contracten met je PAB / PVB budget

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 22/08/2024 | PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor Contracten met je PAB / PVB budget tags: ,

Er zijn heel veel regels van toepassing. Maar de belangrijkste is de volgende: Je kan pas een dienst met je PAB of PVB-budget betalen, als het VAPH je contract heeft goedgekeurd.
Het is belangrijk dat je rekening houdt met jouw jaarbudget. Maak steeds vooraf een goed budgetplan op. Zo weet je hoeveel geld je van je budget hebt om in te zetten voor een bepaalde dienst.

We overlopen deze puntjes met jou hieronder.

Met welke diensten kan je een contract afsluiten?

Je mag niet zomaar alles met je PAB of PVB budget betalen. De algemene regel is dat het gaat om diensten die jij nodig hebt door toedoen of in functie van jouw handicap.

Het VAPH verwijst daarvoor heel graag naar haar bestedingsregels. Dat geeft al een idee van wat er zoal mogelijk is en wat zeker en vast niet kan.

PAB: https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pab/besteden

PVB: https://www.vaph.be/persoonlijke-budgetten/pvb/besteden

Hieronder nemen we even de inhoudstabel over zoals je die kan vinden op de website van het VAPH:  VAPH.be

Je kan deze verschillende soorten ondersteuning inkopen bij onder andere:

  • thuiszorgdiensten, om je te helpen bij uw huishouden
  • een individuele begeleider, om bijvoorbeeld met jou een daguitstap te maken
  • een vervoersbedrijf, om jouw vervoer te regelen
  • een door het VAPH vergunde zorgaanbieder, voor bijvoorbeeld een zinvolle dagbesteding of voor woonondersteuning

Bij twijfel, kan je het steeds eens bevragen bij je coach. Mocht het nog steeds niet helemaal duidelijk zijn of een bepaalde dienst wordt toegestaan, kunnen we soms ook proberen een overeenkomst te registreren en afwachten wat het VAPH als antwoord geeft.
Let op, wees duidelijk in de omschrijving over welke taken/diensten er worden uitgevoerd. Daarover meer in het volgende stukje over ‘inhoud contract’.

Inhoud van een contract

 Heb je beslist welke diensten je wilt inschakelen? Dan leg je vervolgens de eerste contacten om een contract met een dienst af te sluiten.

Wat moet er zoal in een contract staan?

  • De gegevens van de dienst
  • De gegevens van de budgethouder (rijsregister, naam en voornaam)
  • De duur van de overeenkomst (kan ook onbepaald zijn)
  • De ondersteuning (de taken)
  • De frequentie (indien wisselend kan dit ook genoteerd worden)
  • De kostprijs

Tot slot moeten de juiste handtekeningen op dit contract staan om rechtsgeldig te zijn, en moet het document binnen de 4 maanden na de startdatum geregistreerd worden bij het VAPH.

Wie moet er tekenen?

De regel is vrij simpel. Degene die gemachtigd is, moet tekenen.

Budgethouder (meerderjarig) is beheerder van zijn budget

Dat wil zeggen, als je zelf budgethouder bent, zonder dat iemand anders een volmacht of mandaat of bewind heeft. Dan ben jij degene die alles zelf beslist en het contract afsluit en ondertekent. Dus, de persoon met handicap ondertekent, tenzij die minderjarig is (dan zijn de ouders de wettelijke vertegenwoordigers) of er een beschermingsstatuut is geregeld.

Budgethouder is minderjarig

Wanneer de budgethouder de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt, valt die onder het ouderlijk gezag. Het zijn dan de (adoptie/pleeg)ouders of een voogd die de beslissingen nemen en de contracten tekenen.

Overzicht van wie ondertekent bij een minderjarige budgethouder

In het geval van pleegouders moet er een afsprakennota zijn tussen de pleegouders en de biologische ouders onder de begeleiding van de pleegzorgdienst.

Bewindvoering

Is er een bescherming geïnstalleerd op maat van de persoon met een handicap? Dan is er bewindvoering geïnstalleerd. Dat kan familie of een kennis zijn, maar evengoed een externe advocaat.
Er wordt als volgt getekend:

Overzicht wie ondertekent bij bewindvoering over de budgethouder

Zorgvolmacht

Bij een zorgvolmacht is de persoon met handicap nog handelingsbekwaam maar geeft hij volmachten over specifieke zaken aan andere personen. Dit is met het oog op een buitengerechtelijke bescherming voor het geval de persoon met handicap in de toekomst handelingsonbekwaam wordt.

Overzicht wie ondertekent bij een zorgvolmacht

Lastgeving

Lastgeving is een tussenvorm waarbij de persoon met handicap zaken uit handen geeft. Gelijkaardig aan een zorgvolmacht. Maar van zodra de persoon handelingsonbekwaam wordt moet er een officiële beschermingsmaatregel worden geïnstalleerd.

Afhankelijk van wat er werd bepaald in de lastgeving wordt er getekend door de persoon met handicap zelf, de lasthebber of beide personen.

VAPH goedkeuring

Afgekeurd contract

Oeps, wordt het contract afgekeurd? Het VAPH brengt je hier steeds van op de hoogte via een brief. Deze kan je ook terugvinden in je E-loket. Lees goed na, wat de reden is.

Misschien is de dienst niet erkend of zijn het taken die niet handicap specifiek zijn. Dan zal je dit helaas privé moeten betalen.

Soms het kan het ook zijn dat er wat info ontbreekt. Geen paniek, pas het contract even aan en dien het opnieuw in. Vaak is het zo dat de omschrijving te algemeen is.
Schakel gerust de hulp van je coach in.

Goedgekeurd contract

Als alles goed gaat, heeft het VAPH jouw contract goedgekeurd. Je kan vanaf de startdatum van het contract de dienstverlening met je PAB of PVB budget betalen.

De facturen breng je onder de juiste overeenkomst in het portaal van mijnVAPH.be binnen om het voorschot terug aan te zuiveren.

In het geval van een voucher hoef je je daar niets van aan te trekken. De dienst regelt de betaling met het VAPH rechtstreeks.

Graag advies of hulp bij de zoektocht naar een geschikte dienst en het afsluiten van een contract? Aarzel niet om je coach die vraag te stellen. Wij zijn er voor jou!
info@alin-vzw.be / 02 486 42 65


0 Comments