Sinds 2017 krijgen personen met een beperking een eigen budget via persoonsvolgende financiering. Hiermee kunnen ze zelf zorg op maat betalen. Helaas moeten veel mensen (lang) wachten op dit budget, waardoor ze de zorg die ze nodig hebben niet kunnen betalen. Dit is niet alleen lastig voor de persoon zelf, maar ook voor hun omgeving (familie, voogden, …) en voor zorgaanbieders.
Er staan momenteel 17 848 mensen (met 17 889 vragen) op de wachtlijst, verdeeld over drie prioriteitengroepen. We weten nog weinig over hoe deze personen de wachttijd ervaren en hoe zorgaanbieders omgaan met vragen van mensen zonder budget. Dit onderzoek wil inzicht krijgen in deze ervaringen. Daarbij kijken we naar de persoon op de wachtlijst, hun omgeving en de zorgaanbieders.
Als het verloop van de eerste fase van het onderzoek dit toelaat, zullen zorgaanbieders in een tweede fase worden geïnterviewd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van situaties die voortkomen uit vertrouwelijke gesprekken met mensen op de wachtlijst. Met deze onderzoeken (de eerste en eventueel de tweede fase) willen we de problemen rond de wachtlijsten beter in kaart brengen en onder de aandacht brengen. Belangrijk: deelname aan dit onderzoek heeft geen invloed op de snelheid of kans om een persoonsvolgend budget te verkrijgen.
Ben je een meerderjarige persoon met een motorische en/of verstandelijke beperking en sta jij ook al veel te lang op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget en wil je mij vertellen wat dat betekent voor jou en de mensen en organisaties rond je? Dan ben je de geschikte persoon voor dit masterproefonderzoek!
Via een interview van ongeveer 1 uur zullen we in gesprek gaan over het wachten op een persoonsvolgend budget. Het doel is om de totaalbeleving van het wachten op een persoonsvolgend budget in kaart te brengen en hoe de persoon met beperking (en context) hiermee omgaan.
De interviews zullen plaatsvinden in december 2024 en januari 2025 op een onderling afgesproken plaats en tijdstip (online of fysiek). De interviews zijn vertrouwelijk en de verzamelde gegevens zullen vertrouwelijk bewaard worden.
De studie is ethisch goedgekeurd door de Sociaal-maatschappelijke Ethische Commissie (SMEC) van de KULeuven met dossiernummer G-2024-7847.
Wenst u deel te nemen en/of meer informatie? Aarzel dan niet om snel contact op te nemen via rens.vanderkelen@student.kuleuven.be.
Alvast bedankt voor uw nu al zeer zinvolle respons.
Mvg,
Rens Vanderkelen
Student master sociaal werk en sociaal beleid KULeuven
0 Comments