De eindejaarspremie 2020

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 10/12/2020 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor De eindejaarspremie 2020 tags: , , ,

Er is al veel over gezegd: De eindejaarspremie voor de persoonlijke assistenten. Hoe zit het nu precies voor eind 2020?

Voor wie?

De eindejaarspremie moet verplicht toegekend worden aan de persoonlijke assistenten die via een arbeidsovereenkomst in dienst zijn.

Bij een takenovereenkomst is er geen verplichting. Het is een keuze van de werkgever (en afhankelijk van het overschot op de PAB/PVB budgetlijn). We raden hier dan wel aan om bij toekenning te kiezen voor een eenmalige premie! Je zorgt voor een bijlage aan het contract.

Het VAPH komt bij de eindejaarspremie voor arbeidsovereenkomsten met een bedrag tussen. Dit is nog niet nader bepaald hoeveel dit zal zijn. Er zal een verhoging volgen van de budgetlijn binnen het eerste kwartaal van 2021. Van zodra het VAPH meer conrete info heeft brengt ze de budgethouder ook op de hoogte.

Hoeveel?

Het bedrag wordt berekend op basis van het contract en de referteperiode waarin de werknemer werkte.
Concreet betekent dit voor een voltijdse werknemer, een eindejaarspremie van minimum €584.
Voor een deeltijdse werknemer wordt dit door het sociaal secretariaat berekend op basis van de arbeidsduur en de afwezigheden.

Algemeen is het 31,43% van het minimumloon.

Uiteraard kan je ook meer geven als je wil. MAAR je mag maximum maar 1 bruto maandloon geven. Controleer eerst goed of er nog voldoende budget over is! Ook bij een combinatie van een eindejaarspremie en een eenmalige premie mag dit niet meer zijn dan een bruto maandloon. Let wel, indien je meer geeft dan het minimumloon dat er een bijlage aan het contract wordt opgemaakt.

Je sociaal secretariaat gaat voor de arbeidsovereenkomsten de eindejaarspremie automatisch berekenen in december. Indien je extra wil geven (max Bruto maandloon) of een premie aan je assistent onder takenovereenkomst wil geven, kan je dit apart aanvragen bij jouw sociaal secretariaat.

De premie komt op een aparte loonbrief te staan en moet je op mijnVAPH.be boeken op de budgetlijn 2020 onder: ‘eindejaarspremie’ of ‘eenmalige premie’.

Welke impact heeft de Covid-bonus?

Maakte je gebruik van de bonus en heb je hiermee extra assistentie ingeschakeld? Dan zal dit zich ook vertalen in de eindejaarspremie. Indien het schommelde mag er een gemiddelde worden genomen.

Vakantiegeld 2021

In bovenstaand geval zal het vakantiegeld voor 2021 ook hoger zijn, rekening houdend met extra prestaties. Het VAPH voorziet hier geen extra budget. Hou hier dus rekening mee.

Nog vragen?

Wil jij nog andere extraatjes toekennen aan je assistenten of ook je vrijwilligers een bedankje geven? Dat kan zeker, let wel op dat je dit op de juiste manier doet. Lees ons artikel goed na: https://alin-vzw.be/index.php/2020/11/bonus-voor-jouw-assistent-eind-2020/

Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust op onze helpdesk: 02 506 04 95 / info@alin-vzw.be


0 Comments