Bonus voor jouw assistent eind 2020

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 24/11/2020 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Bonus voor jouw assistent eind 2020 tags: , , , , , , , ,

Het is geen gemakkelijk jaar geweest. Misschien heeft jouw persoonlijk assistent zich wel dubbel-en-dik ingezet om jou ook tijdens Corona te kunnen blijven ondersteunen. Dat verdient een leuk bedankje. Dat kan of moet zelfs, via een van onderstaande mogelijkheden.

  • eindejaarspremie 2020 (verplicht!) of eenmalige premie 2020
  • cadeaubonnen
  • ecocheques
  • sport- en cultuurcheques
  • consumptiecheques

Eindejaarspremie 2020 of eenmalige premie 2020

We herinneren je eraan dat wanneer je een persoonlijk assistent in dienst hebt via een arbeidsovereenkomst (AO), dat de eindejaarspremie verplicht is. Bij een takenovereenkomst (TO) kan je kiezen, maar we raden aan dat je bij een takenovereenkomst de premie onder de vorm van een eenmalige premie uitbetaalt. Op deze manier, kan je ieder jaar opnieuw de beslissing nemen en de premie naar gelang het overschot van het budget gaan aanpassen. Indien er geen eindejaarspremie bij TO wordt gegeven, kan je dit best aan jouw sociaal secretariaat laten weten.

De VIA 5 beslist over de eindejaarspremie voor je assistent. Voor zowel PAB als PVB budgethouders, is het nog steeds niet duidelijk hoeveel de eindejaarspremie minimum zal bedragen. Het is wel zo dat je maximum een bruto maandloon kan geven. Ook wanneer je de eindejaarspremie zou combineren met een eenmalige premie, mag ze in totaal niet meer bedragen dan een maandloon.

Het VAPH ging normaal voorzien in een tegemoetkoming om deze premie te bekostigen. Het VAPH kan dit in orde brengen als ze jouw ondernemingsnummer hebben. Voorlopig is hier nog geen verdere info over.

Je vult het toepasselijke document hieronder in, bezorgt een exemplaar aan je assistent en voegt het als bijlage aan het contract toe. Geef aan je sociaal secretariaat mee hoeveel eindejaarspremie/ eenmalige premie je zou willen uitkeren.

Cadeaubonnen

Je kan aan je persoonlijk assistent een cadeaubon geven voor de feesten. Dit ter waarde van maximum €40. Je koopt zelf een cadeaucheque of je vraagt aan het sociaal secretariaat voor dit extraatje mee op te nemen op de loonbrief.

Binnenkort komt de Sint of Kerstman langs. Voor de kinderen ten laste van de assistent mag je ook een cadeaubon geven. 1 bon van maximum €40 per kind. Zorg ervoor dat je het bonnetje goed bewaard en nadien binnenbrengt op de budgetlijn.

In beide gevallen zal er een document ondertekend worden bij ontvangst van de cadeaubon. aangifte-geschenkbonDownload

Ecocheques

Eenmaal per jaar kan je ecocheques geven aan je assistent. Dit is voor een maximumbedrag van €250 en maximaal €10 per cheque. Ze gelden 2 jaar.
De ecocheques worden ook gezien als een extralegaal voordeel waar je geen sociale lasten op hebt. Met de cheques kan je in deelnemende winkels ecologische producten aankopen. Je kan ze bij je maaltijdchequebedrijf vragen. De ecocheques worden op een aparte loonbrief vermeld.

Ook hier moet je een apart document aan het contract toevoegen.
contract-ecocheques.docDownload

Sport- en cultuurcheques

Je kan aan maximum €100 per jaar sport- en cultuurcheques geven. Hiermee kan de assistent naar pretparken, museau, festivals,…
Ook hier neem je contact op met je maaltijdchequebedrijf. De cheques worden op een aparte loonbrief vermeld. Je kan aan je sociaal secretariaat aangeven of je dit ook zou willen bestellen.

Consumptiecheques

Dit jaar werd een nieuwe cheque in het leven geroepen om de plaatselijke horeca, cultuur-, sport en vrijetijdssector te steunen. De werkgever kan een cheque tot €300 geven. Vooraleer je de beslissing neemt tot deze cheque over te gaan kan je een kijkje nemen op de site van je maaltijdcheque leverancier, om te zien waar de cheque aanvaard wordt.
Opgelet: De einddatum werd officieel vastgelegd op 07 juni 2021 en kan niet verlengd worden.

Hiervoor maak je ook best een bijlage aan de overeenkomst, zodat je deze eventueel vanuit de Covidbonus kan vergoeden.

Ik heb een vrijwilliger, kan ik deze ook een extraatje geven voor zijn goede diensten?

Uiteraard is het niet verboden om mensen te belonen voor hun goed werk. Echter, vrijwilligers kan je niet vanuit je PVB/PAB besteding een bonus geven. Je kan je wel altijd beroepen op je vrij besteedbaar deel om een extraatje te geven.

Opgelet!

Wees er wel zeker van dat je niet over je totaalbudget gaat door het toekennen van deze extraatjes! Indien je het jaarbudget overschrijdt zal je privé moeten bijpassen.


0 Comments