Eindejaarspremie 2021

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 16/12/2021 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Eindejaarspremie 2021 tags: , , ,

Er is eindelijk wat meer info over de eindejaarspremie 2021. Zoals je weet is dit verplicht binnen PC337 sinds 2019 om toe te kennen aan jouw persoonlijk assistent onder arbeidsovereenkomst. Het minimum wordt automatisch door jouw sociaal secretariaat berekend. Bij een voltijdse werknemer zal dit neerkomen op €647,90. Let ook, net zoals dit jaar zal er een bijkomend saldo in de loop van volgend jaar gevraagd worden… Dit valt nog niet te voorspellen hoeveel dit bedraagt. Zorg dus dat je een beetje extra op kant laat staan.

CAO’s

  • CAO tot wijziging van de CAO van 3 december 2019 inzake de toekenning van een jaarlijkse eindejaarspremie
    Met deze CAO wordt de berekeningsbasis van de eindejaarspremie voor de PAB-assistenten vanaf het jaar 2021 vastgesteld op een percentage van het sectoraal minimumloon PC 337 in het kader van PAB en PVB. Voorheen was dit het sectoraal minimumloon PC 319.01.
  • CAO tot vaststelling van het bedrag van de eindejaarspremie voor het jaar 2021
    Met deze CAO wordt het bedrag vastgesteld op 647,90 euro bruto per VTE.

Een aanvulling bovenop de eindejaarspremie

Het betreft een minimum, je kan dit nog gaan aanvullen tot een maximum van 1 bruto maandloon, mits een bijlage ‘aanvullende premie‘. Deze bezorg je getekend aan je sociaal secretariaat en hou je zelf ook bij in de alin-map. Deze extra tegemoetkoming is op die manier geen verworven recht.

Opgelet bij aanvullingen – wees er eerst zeker van dat je alle kosten voor 2021 goed hebt bijgehouden en dat je ook de kosten die nog zullen volgen in januari of februari meetelt. Voorkom op die manier een budgetoverschrijding!

De bijlages voor de extraatjes vind je onderaan terug 🙂

Krijgt mijn assistent onder takenovereenkomst niets?

Een aanvullende premie voor je assistent die onder een takenovereenkomst is tewerkgesteld kan natuurlijk ook. Maar het is geen verplichting. Je kan best even nakijken hoeveel budget je nog over hebt en op basis daarvan kan je steeds beslissen een eenmalige premie toe te kennen. Indien je dit doument gebruikt is dit geen verbinding voor komende jaren. Je beslist elk jaar opnieuw óf en hoeveel de premie bedraagt.

Je kan dit doorgeven aan jouw sociaal secretariaat.

Ecocheques

Een andere vorm van beloning?

Afhankelijk of je met een arbeidsovereenkomst werkt zijn er nog andere opties. Je kan steeds bij zowel taken- als arbeisovereenkomst een van onderstaande extraatjes aan je assistent geven.

Ecocheques

Je kan ecocheques toekennen voor een maximum aan €250 bij voltijdse werknemers. Het bedrag wordt verrekend volgens de geleverde prestaties van het afgelopen jaar. Ook hier kan je een bijlage ‘eenmalige toekenning ecocheques’ gebruiken en dit doorgeven aan jouw sociaal secretariaat.

Sport- en cultuurcheques

Sport- en cultuurcheques kunnen ook aan een maximum van €100. Hier zijn geen beperkingen op. Zorg ook hier voor een aangepaste bijlage.

Cadeaubon

Liever iets van bij de favoriete winkel? Doe je assistent een cadaubon twv €40 cadeau. Per kind dat fiscaal ten laste is van jouw assistent kan je een extra cadeaubonn toekennen. Hoe het bonnetje goed bij en noteer het rijsregisternummer van de ontvanger. Maak gerust een bijlage waarop de ontvangst wordt afgetekend. (een cadeau voor je vrijwilliger kan via het vrij besteedbaar deel).

Of toch liever gewoon een geldelijke bonus op de loonbrief twv €40? Geef dit dan door aan jouw sociaal secretariaat.

Nog vragen?

Zet jouw vraag gerust op mail, wij proberen dit gezien de drukte binnen enkele dagen te behandelen: info@alin-vzw.be

Bijlages aan het contract

Bronnen


0 Comments