Zelf toe aan vakantie?

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 17/06/2022 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Zelf toe aan vakantie? tags: ,

Kijk jij er ook naar uit om op vakantie te gaan? De meeste zaken betaal je privé of met je vrij besteedbaar deel, soms zijn er wel opties om je budget aan te spreken. We leggen het hieronder uit.
Heb je nog geen idee wat te doen deze vakantie? Neem dan zeker een kijkje op onze website, misschien krijg je wel ideetjes!
Ps. ben je van plan om via het internet te boeken? Passeer dan even langs trooper!

Hoe dan ook, plan op tijd en ga een onbezorgde vakantie tegemoet! Hieronder vind je nog enkele richtlijnen als je extra hulp zou nodig hebben.

Hulp op vakantie

Je mag met jouw PAB of PVB een persoonlijk assistent meenemen op reis. Kosten van de assistent (verplaatsingskosten, verblijfskosten, consumpties) moeten wel betaald worden met het vrij besteedbaar deel van het budget.

  • Heb je al een persoonlijk assistent in loondienst? Dan kan de verloning gewoon doorlopen, kosten voor de assistent kunnen via het vrij besteedbaar deel betaald worden.
  • Als je nog geen assistent hebt, kan deze gezocht worden via een interimkantoor.
  • Je kan ook een vrijwilliger meenemen die een vrijwilligersvergoeding kan krijgen. Hier dezelfde regel, de tussenkomst in reis- en verblijfskosten kunnen enkel vergoed worden vanuit het Vrij Besteedbaar Budget.
  • Ook een bijklusser via een bijklusplatform kan je begeleiden op vakantie en hiervoor vergoed worden.
  • Tenslotte kan je een organisatie aanspreken die reizen organiseert met assistentie. Hier moet de factuur worden opgedeeld in enerzijds de reis- en hotelkosten en anderzijds de begeleidingskosten. Enkel de begeleidingskosten kunnen betaald worden met jouw PAB of PVB.

De keuze van hoe je je assistent vergoedt, is afhankelijk van jouw budgetplan. Dit kan je bespreken met je coach. Zorg er ook voor dat je tijdig begint te zoeken naar een assistent en dat er goede afspraken gemaakt worden.

De coaches nemen ook graag vakantie maar de helpdesk is de hele zomer bereikbaar. Je kan ook altijd op onze website terecht om vrijwilligers te vinden, om een zoekertje te plaatsen of om een organisatie te vinden die reizen organiseert.

Liever luisteren ipv lezen?

Opgelet, in het filmpje spreekt Jade nog over indirecte kosten bij PAB. Dit is sinds 2021 omgezet naar het Vrij Besteedbaar deel. De PAB-regels worden zo gelijkgesteld met die van PVB 🙂 Dus er zijn geen ticketjes meer nodig, gezien die zaken privé of met het vrij besteedbaar deel vergoed worden.


De alintjes wensen jou (en je assistent) alvast een fijne vakantie toe!
Wij blijven bereikbaar!


0 Comments