Eindejaarsweetjes

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 24/11/2022 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Eindejaarsweetjes tags: , , , , ,

Daar gaan we weer! voor sommigen onder jullie is het de eerste keer dat jullie een afsluiting van een budgetjaar gaan meemaken. Anderen zijn al wat meer op de hoogte van wat er allemaal nog kan en dient te gebeuren.

Hieronder geven we een korte oplijsting van de belangrijkste zaken. Uiteraard kan je met jouw vragen steeds terecht bij onze helpdesk of jouw coach. Wacht hier niet te lang mee, want het is ontzettend druk. Stuur gerust een mailtje (info@alin-vzw.be) en bundel jouw vragen, dan komen we bij jou terug!

Binnenkort valt de alinEA in de bus, hierin kan je ook een artikeltje terugvinden over het eindejaar.

Basis

Zolang je nog budget over hebt, kan je dit voor de rest van het jaar 2022 nog inzetten. Maak een berekening om te kijken of jouw geplande kosten binnen het budget vallen. Als je overschrijding hebt, zal je dit nadien privé moeten bijpassen.

Alle gedane prestaties in 2022 kan je indienen op de budgetlijn van 2022. Dit betekent, dat er nog facturen kunnen volgen in 2023 die gaan over prestaties uit 2022. Hou hier rekening mee.

Deadlines

Indienen kosten 2022 bij mijnVAPH

  • Als we jouw kosten op afstand indienen, bezorg die van 2022 dan ten laatste tegen 28 februari 2023 aan jouw coach of onze helpdesk (Volgens de afspraken). Alles wat later volgt dien je zelf te bezorgen aan het VAPH.
  • Officiële deadline VAPH: 31 maart 2023. Het kan zijn dat je in maart nog facturen ontvangt over zaken van 2022. Neem een kopie hiervan en bezorg deze via een aangetekend schrijven aan het VAPH. Alleen op die manier is de kans groot dat je kosten nog tijdig kunnen verwerkt worden.

Prestaties

Opgelet dat je de prestaties op tijd bij de betrokken dienst doorgeeft!! Informeer je bij de dienst.

  • Bijklussen via TRIXXO: hiervoor moet je de prestaties voor 15 december doorgeven en betalen voor 20 december. anders worden de uren meegerekend voor de fiscale lijn van het volgend jaar.
  • Bijklussen via Helpper: prestaties doorgeven voor 31 december en betaling mag na de jaarwissel. Hier geldt die regel niet van fiscale lijn van volgend jaar.
  • Vrijwilliger via DITO vzw/Thuiszorg Brabant vzw: de kostennota/maandstaat moet doorgegeven worden vóór 5 januari 2023.
  • Vrijwilliger via SOS vrijwilligers: de kostennota’s voor december en november moeten doorgegeven worden eind november/begin december 2022.
  • Vrijwilliger via Focus op Emancipatie: kostennota’s die vóór 9 december doorgegeven worden, worden nog in 2022 uitbetaald aan de vrijwilligers.

Budgetplan

Kijk goed na of je met jouw resterend budget toekomt. Hou hier ook rekening mee voor jouw nieuw budgetplan in 2023.

Rekening houden met

Heb je een persoonlijk assistent in dienst via een arbeidsovereenkomst? Weet dan dat je een verplichte eindejaarspremie moet toekennen. Let er ook op dat alle verlof wordt opgenomen dit jaar.

Dreigende budgetoverschrijding?

Beter voorkomen dan genezen. Kijk na welke diensten je op een lager pitje kan zetten. Eventueel eventjes geen bijklussen of vrijwilligers meer voor de rest van het jaar.

Ruimte voor een extraatje?

Misschien heb je nog voldoende budget over en kan je extra hulp inschakelen of jouw assistent een extraatje geven voor hem/haar te bedanken. Dit kan via:

Eindejaarspremie en eenmalige premie

Bij een arbeidsovereenkomst is er al een vaste eindejaarspremie berekend door jouw sociaal secretariaat. Je kan deze nog bij aanvullen met een eenmalige premie tot een maximum van 1 bruto maandloon.
Voor een assistent binnen de familie, die tewerkgesteld is via een takenovereenkomst kan je een eenmalige premie toekennen naar keuze tot een maximum van 1 bruto-maandloon. Voor de eenmalige premies moet je een bijlage toevoegen aan jouw contract.


Ecocheques

Men mag max €250 ecocheques geven aan een assistent. Let op, met kosten en BTW kan dit oplopen tot €275-€350 per assistent.
Als je het aan één assistent geeft moet je het ook aan de anderen geven.
Je doet de bestelling via jouw sociaal secretariaat. Er moet ook een account zijn bij een maaltijdcheque-verdeler. Hiervan komt er een extra loonbrief van het Sociaal secretariaat en moet er een factuur volgen van Sodexo, Edenred, Monizze,…
Je kan hiervoor ook een bijlage gebruiken.


Sport- en cultuur of boekencheques

De naam zegt het zelf. Het is hetzelfde principe als maaltijdcheques en de ecocheques, alleen dat je er zaken mee kan betalen in functie van sport of cultuur. Waar je dit kan besteden kan je checken bij de verdeler.

Je kan maximum €100 geven. Voor de werkgever is dit ongeveer een kostprijs van €120.

Ook hiervoor hebben we een bijlage voor jou:


Cadeaubon

Voor elke assistent die in dienst is via een sociaal secretariaat kan je een cadeaubon kopen voor €40 en een bon voor elk kind ten laste.
Bijvoorbeeld: een assistent met drie kinderen = 4 x cadeaubon van €40

Voor andere hulp, zoals vrijwilligers, kan je dit enkel met het vrij besteedbaar deel doen.

Je kan kiezen om zelf een cadeaubon te kopen in een winkel, en het ticketje als bewijs bijhouden. Of je vraagt dit aan bij je maaltijdchequeverdeler. Dit wordt vervolgens op je kaart gestort en hiermee kan je bij verschillende verkooppunten je cadeaubon inzetten.

Zorg voor een bijlage waarop je duidelijk de ontvanger met diens rijksregisternummer noteert, en laat tekenen voor ontvangst.


Interim

Bovenstaande extraatjes kan je ook toekennen aan je interim-hulp. Neem hiervoor contact op met het interimkantoor. Zij regelen dit verder en sturen jou de factuur op.

Afronding 2022, op naar 2023

Heb je rekening gehouden met bovenstaande zaken? Dan zou alles in orde moeten komen voor een goede afronding van 2022. En mits een eventuele bijstelling van een budgetplan, een goede start met het budget in 2023.

Laat ons weten wat we voor jou kunnen doen!


0 Comments