Budget over? Kijk eens voor extraatjes

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 24/11/2023 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Budget over? Kijk eens voor extraatjes tags: , , , ,

We zijn weer aan de eindejaarsperiode gekomen. Dat betekent dat we jullie graag op de hoogte brengen van de eindejaarsextraatjes voor jouw assistenten. Zorg ervoor dat je rekening houdt met nog komende kosten in 2023 en facturen die eventueel in 2024 nog kunnen volgen. Heb je voldoende budget over? Dan kan je voorzien in een extraatje voor jouw persoonlijk assistent. We lichten hieronder de verschillende mogelijkheden kort toe.

Check hieronder eerst nog even de aandachtspuntjes!

Aandachtspuntjes:

  • Zorg dat je nog voldoende budget hebt!
  • Geef je iets aan één assistent, dan ben je verplicht dit ook aan de anderen te geven.
  • Geef de info correct en tijdig door aan de bevoegde dienst.
  • Personeel via interim kunnen ook extraatjes krijgen, dit regel je rechtstreeks met het interimkantoor. Let erop dat de kost hoger zal liggen.
  • Ander dienstverlenend personeel zoals gezinshulp, vrijwilligers,… kan je enkel via het vrij besteedbaar deel een cadeau(bon) geven.
  • Zorg voor de nodige bijlages en klasseer deze in de map.
  • Lees alle info zorgvuldig na, en contacteer ons bij vragen. 02 486 42 65 / info@alin-vzw.be

Eindejaarspremie en eenmalige premie

Assistenten die via een sociaal secretariaat via arbeidsovereenkomst werken, krijgen automatisch een minimum eindejaarspremie uitgekeerd. Het sociaal secretaritaat maakt deze berekening. Dit is verplicht.
Je kan intern beslissen om meer te geven dan het minimum door aan te vullen met een eenmalige premie.

Heb je assistenten die via een takenovereenkomst werken (dit is familie tot tweede graad), dan is er geen verplichting, maar kan je voorzien in een eenmalige premie. Je voorziet een bijlage hiervoor zodat dit geen verworven recht is. Je kan dus jaarlijks de premie opnieuw gaan bepalen. Je geeft dit zo ook door aan het sociaal secretariaat.

Maak duidelijk een onderscheid tussen een eenmalige en een eindejaarspremie. De minimumeindejaarspremie is verplicht. Je kan steeds kiezen om uit te breiden via een eenmalige premie. Je hebt de keuze en kan in functie van het resterend budget het bedrag jaarlijks gaan wijzigen.

Bijlage

Ingeven onder mijnVAPH.be

Eenmalige premie of eindejaarspremie geef je in mijnVAPH.be in onder het contract van de assistent en daar kies je respectievelijk voor de eindejaarspremie of eenmalige premie. Je vult de datum in van de bijlage en het afgesproken bedrag.


Extralegale voordelen

Je kan ook op andere manieren jouw assistent bedanken.

Ecocheques

Je kan kiezen voor ecocheques ter waarde van €250. Let wel op, voor elke extra betaal je administratiekosten. De ecocheques kosten jou als werkgever, afhankelijk van de leverancier €275-€300. Je zorgt opnieuw voor een bijlage en geeft dit door aan de leverancier (Sodexo, Edenred,…) of sociaal secretariaat. Je ontvangt hier een aparte factuur voor die je moet betalen. Het wordt ook vermeld op een aparte loonbrief, deze mag je gewoon klasseren.

Bijlage

Ingeven in mijnVAPH.be

De Ecocheques geef je aan via het contract van de assistent en nadien: extralegale voordelen voor de werknemer: andere .
Het betreft een kost, op datum van de bijlage, met een bedrag van €250, met referentie: Ecocheques 2023.


Sport- en cultuurcheques

Dit volgt ongeveer hetzelfde principe als ecocheques.
Het is een bedrag ter waarde van €100 die de budgethouder kan inzetten voor culturele evenementen of sportaangelegenheden. De werkgever krijgt na aanvraag bij de leverancier of sociaal secretariaat een factuur van ongeveer €120. Je voorziet opnieuw een bijlage.

bijlage

Ingeven in mijnVAPH.be

Terug te vragen in mijnVAPH.be via het contract van de assistent en via: extralegale voordelen werknemer: andere .


Cadeaubon

Je kan voorzien in een cadeaubon van €40 per assistent, en eventueel €40 per kind ten laste van de assistent. Je kan dit zelf kopen en het ticketje bewaren in de map. Je voorziet opnieuw in een bijlage.

Of je vraagt voor een geschenkpremie op de loonbrief als alternatief.

Bijlage

Ingeven in mijnVAPH.be

Via het contract van de assistent, daar kies je de extralegale voordelen werknemer: andere
Je registreert alle bonnen afzonderlijk. Je kan de aankoopdatum/bijlagedatum gebruiken en noteert als referentie: (Eindejaars)gechenkbon assistent X of (Eindejaars)geschenkbon kind X assistent X.


Vragen hierover? Contacteer de helpdesk: 02 486 42 65 of mail: info@alin-vzw.be


0 Comments