TIPS BIJ JOUW LASTIGE BELASTINGBRIEF 

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 17/05/2024 | Actueel, Persoonsvolgend budget, PVB, Wetgeving | Reacties uitgeschakeld voor TIPS BIJ JOUW LASTIGE BELASTINGBRIEF  tags:

Helaas zijn wij geen boekhouder en kunnen we je niet helpen bij het invullen van jouw belastingaangifte. Wél, hebben we enkele weetjes omtrent het budget die ook op jouw belastingbrief van toepassing zijn. 

Wees op tijd. Online via myminfin.be kan je de aangifte doen tot 15 juli 2024. Op papier moet je de aangifte bezorgen tegen 30 juni 2024. 

Krijg je een vereenvoudigde aangifte waarbij alles al werd ingevuld? Dan loont het toch de moeite om deze even na te kijken.  

AANGEKOCHTE DIENSTENCHEQUES 

Allereerst kan je geen fiscaal voordeel krijgen als je dienstencheques aankocht met je PAB of PVB budget. Opgelet! Als je een vereenvoudigde aangifte hebt zal dit waarschijnlijk al ingevuld zijn. Je krijgt bij aankoop van dienstencheques automatisch door de leverancier een fiscale fiche, MAAR je hebt GEEN recht op het fiscaal voordeel.  
Het is belangrijk dat het bedrag op 0 komt of dat je de info die al was ingevuld verwijdert.  

Wil je voorkomen dat dit in de toekomst nog gebeurt? Stuur dan een brief of mail naar jouw plaatselijk belastingkantoor met de vermelding dat je geen gebruik wenst te maken van het fiscaal attest, omdat de dienstencheques zijn aangekocht met de PAB of PVB-rekening. Vraag eveneens om bij de volgende aangiftes de code 3364/ 3365/ 3366 leeg te laten. Hieronder vind je een model-brief terug. 

WERKGEVER VAN EEN PERSOONLIJK ASSISTENT 

Ben je, via je budget, werkgever van een persoonlijk assistent? Dan kan het zijn dat de belastingdienst dit ziet als werkgever zijn in een echte onderneming of als het opstarten als zelfstandig. Dit klopt natuurlijk niet. Om ervoor te zorgen dat alles correct staat aangegeven moet je aan de RSZ doorgeven dat jouw werkgeverschap niet werd opgestart als economische activiteit. Ook hiervoor hebben wij een modelbrief opgesteld die je hieronder terugvindt. Zo vermijd je dat de RSZ je aanspoort om je aan te sluiten bij een kas voor zelfstandigen of dat je lokale gemeente je vraagt belastingen te betalen op economische bedrijvigheid.  

BIJKLUSSEN 

Mijn bijklusvergoeding wordt vermeld op mijn belastingbrief. Moet ik hiervoor dan toch extra belastingen betalen?! Neen hoor. Zolang je onder de grens (€7170 voor 2023) gebleven bent, zal je op dit bedrag geen extra belastingen moeten betalen. Het systeem houdt hier rekening mee. Maar, het is wel belangrijk dat dit in je belastingaangifte zit. De overheid is nu eenmaal graag van alle inkomsten op de hoogte 😉 


Nu heb je al een aantal eerste tips om je op weg te helpen bij je belastingaangifte. Natuurlijk is een belastingaangifte iets complexs en zeer er vele andere zaken waar je rekening mee moet houden. Heb je nog meer vragen, dan kan je best contact opnemen met een boekhouder. 
 


0 Comments