Extraatjes voor je persoonlijk assistent

Posted by Caroline Callens | 25/11/2019 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Extraatjes voor je persoonlijk assistent tags: , , ,

Op het einde van het jaar kan je nog wat extraatjes geven aan je assistent:

  • eindejaarspremie
  • cadeaubonnen
  • ecocheques
  • sport- en cultuurcheques

Eindejaarspremie

De VIA 5 beslist over de eindejaarspremie voor je assistent. Voor zowel PAB als PVB budgethouders, is het belangrijk dat er €600 apart gehouden wordt voor de betaling van de eindejaarspremie. Je mag maximum een maandloon geven.
Bekijk hier het artikel: Meer info over de VIA 5

Je vult het document hieronder in, bezorgt een exemplaar aan je assistent en voegt het als bijlage aan het contract toe. Geef aan je sociaal secretariaat mee hoeveel eindejaarspremie je zou willen uitkeren.

Cadeaubonnen

Je kan aan je persoonlijk assistent een cadeaubon geven voor de feesten. Dit ter waarde van maximum €40. Je koopt zelf een cadeaucheque of je vraagt aan het sociaal secretariaat voor dit extraatje mee op te nemen op de loonbrief.

Binnenkort komt de Sint of Kerstman langs. Voor de kinderen ten laste van de assistent mag je ook een cadeaubon geven. 1 bon van maximum €40 per kind. Zorg ervoor dat je het bonnetje goed bewaard en nadien binnenbrengt op de budgetlijn.

In beide gevallen zal er een document ondertekend worden bij ontvangst van de cadeaubon.

Ecocheques

Eenmaal per jaar kan je ecocheques geven aan je assistent. Dit is voor een maximumbedrag van €250 en maximaal €10 per cheque. Ze gelden 2 jaar.
De ecocheques worden ook gezien als een extralegaal voordeel waar je geen sociale lasten op hebt. Met de cheques kan je in deelnemende winkels ecologische producten aankopen. Je kan ze bij Edenred, Sodexo of Monizze vragen. De ecocheques worden op een aparte loonbrief vermeld.

Ook hier moet je een apart document aan het contract toevoegen.

Sport- en cultuurcheques

Je kan aan maximum €100 per jaar sport- en cultuurcheques geven. Hiermee kan de assistent naar pretparken, museau, festivals,…
Ook hier neem je contact op met je maaltijdchequebedrijf: Edenred, Monizze of Sodexo. De cheques worden op een aparte loonbrief vermeld. Je kan aan je sociaal secretariaat aangeven of je dit ook zou willen bestellen.

Ik heb een vrijwilliger, kan ik deze ook een extraatje geven voor zijn goede diensten?

Met het PAB kan je een bonnetje binnenbrengen via de indirecte kosten.
Met je PVB kan je de vrijwilliger enkel met het vrij besteedbaar deel iets extra geven. Er zijn geen andere mogelijkheden om de vrijwilliger iets extra te geven vanuit het budget.

Opgelet!

Wees er wel zeker van dat je niet over je totaalbudget gaat door het toekennen van deze extraatjes! Indien je het jaarbudget overschrijdt zul je van privégelden moeten bijpassen.

Meer info: artikel op VAPH over premies en geschenken


0 Comments