Taken vs. arbeidsovereenkomst bij PAB

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 07/04/2021 | Actueel, PAB | Reacties uitgeschakeld voor Taken vs. arbeidsovereenkomst bij PAB tags: , , , , ,

2021 wordt beschouwd als een overgangsjaar om alle PAB-dossiers op orde te zetten. Het is namelijk zo dat er vroeger binnen het elektronische systeem van mijnVAPH.be geen onderscheid werd gemaakt tussen een takenovereenkomst en een arbeidsovereenkomst.

MAAR die mogelijkheid is er nu wél. Daarom is het belangrijk dat je volgens jouw contract de nodige wijzigingen online doorvoert.

Indien je niet zeker weet onder welke overeenkomst je jouw assistent tewerkstelt, kan je dit bevragen bij jouw sociaal secretariaat. Via de registratie van DmfA code naar RSZ kunnen zij dit nagaan.

De overeenkomst: ‘Arbeidsovereenkomst met een  persoonlijke assistent’ werd nu automatisch veranderd naar: het type ‘met een individuele begeleider/student in loonverband‘. Dit mag zo blijven indien het om een arbeidsovereenkomst gaat.
Maar indien je onder een takenovereenkomst tewerkstelt, moet je dit wijzigen naar: het type met ‘met een gezinslid of met een familielid verwant tot de 2de graad

Kort samengevat:

Arbeidsovereenkomst

Arbeidsovereenkomst zijn mensen van buitenaf (geen familie) die tewerkgesteld worden. Hier zijn striktere regels van toepassing. Aan een arbeidsovereenkomst zijn ook VIA4-middelen en VIA5-middelen verbonden.

DUS Arbeidsovereenkomst: de contracten werden automatisch verzet als ‘met een individuele begeleider/student in loonverband’. Je hoeft niets meer te doen.

Takenovereenkomst

Takenovereenkomst is tussen familieleden. Dit contract is aan minder strikte regels verbonden, de afspraken gebeuren onderling. In principe zijn er geen VIA4-middelen. Je zal zien dat er uitzonderlijk dit jaar (doordat er geen onderscheid kon gemaakt worden) wel nog extra middelen kunnen worden toegekend. Vanaf 2022 zal dit niet meer het geval zijn.

DUS Takenovereenkomst: je moet het type contract wijzigen naar: met een gezinslid of met een familielid verwant tot de 2de graad

Interessante bronnen

Lees de info van het VAPH rustig na: https://www.vaph.be/nieuws/wijziging-takenovereenkomsten-pab

Wat zijn VIA4-middelen ook alweer? https://alin-vzw.be/index.php/2021/01/uitgelegd-via4/

Tot slot verwijzen we graag nog eens naar ons artikel over de 10 vuistregels voor goed werkgeverschap.

Nog vragen?

Indien er nog vragen zijn, kan je bij ons op de helpdesk terecht:

02 506 04 95 / info@alin-vzw.be

Momenteel is het redelijk druk, mocht je telefonisch niet binnen geraken dan mag je gerust een boodschap achterlaten, met jouw naam (budgethouder) en gsm-nummer waarop we jou terug kunnen bereiken.


0 Comments