Corona-update: Bonus & maatregelen

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 26/10/2020 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Corona-update: Bonus & maatregelen tags: , , , , ,

Voorlopig ziet het er niet naar uit dat we de oude levensstijl snel terug kunnen opnemen. We gaan eerder van strenge maatregelen naar nog stengere maatregelen. En het is duidelijk nodig! Deze maatregelen hebben natuurlijk ook een impact. In het voorjaar werd de COVID19-bonus in het leven geroepen. Lees hieronder even verder in verband met de belangrijke aanpassing van jouw budgetlijn. Daarnaast herinneren we jou nog even aan onze afspraken, momenteel willen we vooral focussen op digitale meetings. En ook via het VAPH blijf je op de hoogte van aangepaste maatregelen op plaatselijk en federaal niveau.

COVID19-bonus op de budgetlijn

De bonus werd al 3 keer uitgebreid (tot 25,5% van het jaarbudget). Dit kon je ook zien door 3 extra lijnen op jouw budgetlijn. Het kwam bovenop je totaalbudget. Maar dit is enkel van toepassing als je de bonus ook gebruikt. In november of december zal dit bedrag terug verdwijnen indien je geen gebruik maakte van de bonus.

We brengen even in herinnering:

De bonus werd meestal al op de budgetlijn toegevoegd via een aparte lijn. 8,5% werd uiteindelijk opgetrokken naar 25,5% tot het einde van het jaar.  Je kon dit aanspreken indien je:

  • Extra zorg en ondersteuning werd thuis ingeschakeld
  • Als vervanging van bestaande zorg die wegviel door Corona
  • Het jaarbudget werd door deze extra kosten overschreden
  • De nodige contracten en bijlagen werden opgemaakt ikv de Covid19-bonus en met vermelding hiervan bij de prestaties

Indien er nog geen gebruik werd gemaakt zal het bedrag ook terug verdwijnen. Jouw jaarbudget wordt terug gereset op hoe het begin dit jaar startte. Hiermee weet je meteen hoeveel budget er nog over is van het normale jaarbudget 2020.

Indien je geen bonus toepaste maar blijkbaar wel een overschrijding had, en je de bonus volgens de voorwaarden hierboven kon gebruiken, kan je best contact opnemen met je coach.

Mocht je toch nog extra zorg hebben door Corona, dan kan je deze alsnog gaan inbrengen volgens de correcte voorwaarden. In dit geval komt de bonus er terug op.

Aangepaste maatregelen

Wat alin betreft, houden we rekening met de maatregelen die worden afgekondigd door de overheid en het VAPH. Wij blijven ten alle tijden bereikbaar. Momenteel prefereren we digitale overleggen boven huisbezoeken. Tenzij het niet anders kan. Maar dan vragen we ook om de afspraken na te leven.

We organiseren op 10 november en 09 december alvast een gratis webinar over de afsluiting van 2020 en de corona-bonus. Schrijf je hier in: Inschrijven webinar

De overheid heeft recent nog aangepaste maatregelen afgekondigd. Ook plaatselijk worden nieuwe regels ingesteld om het virus in te tomen. Dit zal ook zijn impact hebben op de lokale aansturing, richtgevende kaders en bezoekregelingen. Meer info vind je alvast hier: mededeling aan gebruikers van VAPH-diensten en -zorgaanbieders van 23 oktober 2020
De voorzieningen communiceren naar de gebruikers toe wat hun aanpak is.

Ook op federaal niveau wordt er gewerkt aan een ‘ ‘COVID-19-barometer’. Die zal mogelijk impact hebben op de richtlijnen en communicatie van het VAPH. Als dat zo is, brengt het VAPH jou hiervan op de hoogte.

Neem een kijkje bij de communicatie van het VAPH omtrent het Corona-virus:


Indien je nog vragen hebt kan je terecht bij onze helpdesk: 02 506 04 95 / info@alin-vzw.be


0 Comments