Overzicht: nieuw in 2021

Posted by Kimberly Vanhoolandt, | 18/01/2021 | Actueel, PAB, Persoonsvolgend budget, PVB | Reacties uitgeschakeld voor Overzicht: nieuw in 2021 tags: , , , , , , ,

2020 was op zijn zachtst te zeggen een speciaal jaar. Corona maakte dat we creatief moesten omspringen in onze contacten en ook in de zorg die al dan niet wegviel. Dit blijft ook in 2021 een uitdaging. Maar naast Corona zijn er ook nog andere veranderingen met betrekking tot het zorgbudget.

Een korte herhaling van de belangrijkste zaken:

  • Index vrijwilligersvergoedingen
  • Onbelast bijklussen wordt meer belast
  • Indexering PAB en PVB
  • Aanpassing beheerskosten
  • VIA4
  • COVID bonus
  • Bepaling vrij besteedbaar deel
  • overgang PAB in VAPH-portaal > contracten

Indexatie vrijwilligersvergoeding

Bij een forfaitaire vergoeding is het maximum bepaald op €35,41 per dag. Je kan tot €1.416,16 per jaar gaan.

Daarnaast kan je ook tot max. 2000km per jaar per vrijwilliger terugbetalen. (Via kilometervergoeding 0,3542 euro voor de periode van 1 juli 2020 tot 30 juni 2021 of openbare vervoer-ticketjes). Tenzij het vervoer een regelmatige activiteit is, dan kan je over de 2000km gaan. Dit hou je dan correct bij aan de hand van een logboek.

Bij overschrijding wordt de vergoeding gezien als loon en betaalt de vrijwilliger belastingen. Maar ook als budgethouder is dit nadelig, want dan wordt jouw vrijwilliger aanschouwd als werknemer en zal je sociale lasten moeten betalen. Het is dus belangrijk om het bedrag niet te overschrijden.

Bij de reële onkostenvergoeding hou je de bewijsstukken van ticketjes en rekeningen bij.

Je kiest ofwel voor een forfaitaire vergoeding of een reële, een combinatie van beiden is niet mogelijk.

Onbelast bijklussen wordt meer belast

Het was al lang aangekondigd dat de vorige wet door de Raad van State werd vernietigd. Er is meer zicht op een specifieke regeling.

Bijklusen van burger tot burger bestaat niet meer. Je kan enkel nog bijklussers inschakelen via een erkend deeleconomieplatform. Wij werken samen met TRIXXO EXXTRA en Helpper. Uiteraard zijn er nog anderen. Het maximum wordt nog vastgelegd, dit zal rond de €6000 zijn. En op het Bruto bedrag komt een belasting van 10%. Ieder deeleconomieplatform heeft daarnaast zijn voorwaarden of afspraken ivm interne belastingsheffing en voordelige abonnementen. Hou zeker rekening met het maximum anders betaal je de volle pot aan belastingen.

Lees ons artikel nog even na: /bijklussen-in-2021/

Indexering PAB en PVB

De index werd op 01 januari 2021 toegepast.
Voor PAB schommelen de bedragen tussen 10.356,73 en 48.331,38 euro. Voor PVB is de omslagsleutel voor 1 punt nu 868,83 euro.

Aanpassing beheerskosten

Er is een indexatie gebeurd, maar tegelijkertijd ook een besparing. Meer bepaald op de beheerskosten. Bij cash-gebruik van je budget genereerde je voorheen 11,49% aan beheerskosten. Dit is gedaald naar 10,35%.

Hou hier rekening mee in jouw budgetplan! Schakel gerust je coach in om hierop te anticiperen. En voorkom een overschrijding op het einde van het jaar.
Deze aanpassing zal pas zichtbaar zijn eind januari.

VIA4

De VIA4 blijft van toepassing bij het PAB. Bij de inschakeling van een persoonlijk assistent via een sociaal secretariaat en arbeidsovereenkomst krijg je 7% extra om aan de kosten te voldoen.

Opgelet! Voorheen kreeg je ook bij een takenovereenkomst deze 7%. Dit was niet de bedoeling en is wettelijk ook niet zo geregeld. Let dus op, dit jaar gebeurt het correct en zal er enkel bij een arbeidsovereenkomst VIA4 van toepassing zijn.

VIA4 verduidelijking: https://alin-vzw.be/index.php/2021/01/uitgelegd-via4/

Covid bonus in 2021

Ook voor 2021 wordt de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van een extra Covid-bonus bovenop jouw jaardbuget. De 25,5% is van toepassing voor januari-februari-maart 2021. Dit is het maximum voor 2021 dat kan gebruikt worden. Vergeet niet dat je dit alleen maar kan toepassen, mits aan alle voorwaarden is voldaan!

De bonus zal eind januari zichtbaar worden op je budgetlijn.

Lees het even na en kom niet voor verrassingen te staan: aanpassingen-budgetlijn-2021/

Bepaling vrij besteedbaar deel

Het bedrag van het Vrij te besteden deel van jouw budget wordt bepaald volgens je aantal punten. Vanaf 34,810001 punten heb je recht op €3600. Bij minder punten blijft het €1800.

Interessant: budgethouders met een jaarbudget tussen de 34,810001 en 42,820789 punten kunnen uitzonderlijk nog voor 2020 extra vrij te besteden budget opvragen.

Lees alles nog eens rustig na: aanpassing-vrij-besteedbaar-deel-2020/

Overgang PAB in VAPH portaal > contracten

Er is ons opgevallen dat bij de overgang van de PAB-dossiers naar het VAPH portaal – mijnVAPH.be, niet alle contracten werden meegenomen. Controleer jouw dossier grondig. Het kan zijn dat je de contracten vanaf de oorspronkelijke startdatum terug moet invoeren.

Hetzelfde geldt ook voor lidmaatschappen van alin vzw. Het is belangrijk dat je deze boekt op het juiste contract.
Een lidmaatschap van €50 boek je onder: met een bijstandsorganisatie in het kader van het lidmaatschap
De coachings (administratie + huisbezoeken) vallen onder: Cash met een bijstandsorganisatie voor intensieve bijstand.

Meer info vind je hier: /contract lidmaatschap-alin-2021/


Heb je nog vragen? Of zijn er nog zaken die hier ontbreken en waar je meer info over wilt? Laat het ons gerust weten: 02 506 04 95 / info@alin-vzw.be


0 Comments